Popup-Niks-missen-2.png

06 november 2017

Ken ook je rechten

Ik vermoed dat ik niet de eerste persoon ben die zegt dat de eerste periode heel snel voorbij is gevlogen. Voor mijn gevoel is het studiejaar pas een paar weken geleden begonnen, maar inmiddels zijn de eerste tentamens al achter de rug en zijn docenten alweer druk bezig met het nakijken. Als student wil je zo snel mogelijk weten of je je tentamen hebt gehaald en regelmatig kijk je op VUnet in de hoop dat het cijfer al bekend is.

Soms lijkt het lang te duren, maar gelukkig komt er aan elk wachten een eind en zo ook aan het wachten op tentamenuitslagen. In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) staat immers een nakijktermijn vastgelegd: binnen tien werkdagen na het maken van een tentamen moet de uitslag bekend zijn. Mocht het gebeuren dat je na tien werkdagen nog niet de uitslag hebt, dan kun je - nadat je contact hebt gezocht met je docent - contact opnemen met jouw opleidingscommissie. Die kan vervolgens weer contact opnemen met de docent om ervoor te zorgen dat jij je cijfer zo snel mogelijk weet.

Naast de nakijktermijnen is nog veel meer in de OER vastgelegd: alle rechten en plichten die jij als student hebt met betrekking tot het onderwijs en je opleiding. Het is daarom heel belangrijk om te weten wat er in OER allemaal staat beschreven.

 

Wist jij dat je elk tentamen mag herkansen?

Wist jij bijvoorbeeld dat je je tentamen mag inzien gedurende ten minste twintig werkdagen na de bekendmaking van de uitslag?

Of dat je elk tentamen mag herkansen, ongeacht het feit of je een voldoende of onvoldoende hebt gehaald?

Weet jij waaraan de vakken die jij volgt in je minorruimte moeten voldoen?

Al deze informatie staat dus in de OER. Als jij weet dat je deze rechten hebt, kun jij uiteindelijk veel meer halen uit je opleiding.

Dus ga naar VUnet, blader en neem de OER door en benut je rechten, je hebt ze niet voor niets.

MARGRIET TEN BROECKE, raadslid

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.