Popup-Niks-missen-2.png

01 maart 2022

Juist de vreemde eend weet hoe het moet

Een mentor vertelde me eens: je kunt noch onderwijzen wat je niet weet, noch preken wat je niet begrijpt. Dus nu diversiteit en inclusie mantra’s zijn geworden op bijna elke werkplek, vraag ik me af of je wel kunt begrijpen hoe het is om een vreemde eend in de bijt te zijn zonder dit zelf ooit te hebben ervaren.
En wat betekent het bijvoorbeeld voor de VU en haar medezeggenschap om diversiteit en inclusie te belichamen in beleid, organisatie en kernwaarden?

Als migrant-moeder kwam ik op mijn veertigste voor het eerst een collegezaal binnen. Kunt u zich voorstellen hoe ik me toen voelde? Tijdens de eerste ontmoetingen voel ik me meestal ongemakkelijk, ik voel mensen dan naar me kijken alsof ik er niet bij hoor.
De waarheid moet gezegd worden: ik hoor er wel degelijk bij.

Dankzij de cultuur van diversiteit en inclusie aan de VU heb ik die ongemakkelijkheid alleen tijdens eerste ontmoetingen ervaren. Als raadslid van de studentenraad heb ik de VU op een dieper niveau leren kennen. Ik krijg niet alleen de kans om de besluitvorming van de VU te beïnvloeden, maar ik leer ook hoe de universiteit werkt, inclusief haar hoop en aspiraties.

Ik ben op het juiste moment, op de juiste plaats met de juiste mensen

Moeilijkheden en botsingen horen nu eenmaal bij een ontwikkelingsproces. Ik moet zeggen dat hoe beter ik mijn studiegenoten leer kennen, van wie ik dacht dat ze zo anders waren dan ik, hoe meer ik ook ontdek wat we gemeen hebben. Steeds meer raak ik ervan overtuigd dat ik op het juiste moment, op de juiste plaats met de juiste mensen ben.

Nu ik weet hoe het voelt om een ‘vreemde eend’ te zijn, kan ik beter inzichten delen om de cultuur van diversiteit en inclusie aan de VU verder uit te dragen. Door met anderen samen te werken en mezelf open te stellen kan ik echt zeggen dat ik ergens aan bijdraag. De ongemakkelijkheid bij de eerste ontmoetingen is terug te voeren op het gebrek aan kennis en begrip. Zodra je je openstelt en anderen echt aanvaardt, ontstaat magie. Na mijn eerste ervaring als vreemde eend volgde ontegenzeglijk een interessant gevoel van betekenisvolle verbondenheid.

Als je twijfelt, probeer het gewoon. Volg je aspiraties, en stel je kandidaat voor de universitaire studentenraad om de universiteit als geheel zo goed mogelijk te leren kennen.

Myra Colis
algemeen raadslid
m.colis.usr@vu.nl

Myra Colis

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.