Popup-Niks-missen-2.png

26 februari 2020

'Ik leg de lat gewoon een stuk lager'

"Ik heb een heel fijne manier gevonden om met mijn studie om te gaan. Ik leg de lat gewoon een stuk lager. Ik doe mijn best, en meer kan ik niet doen. Als ik een vak niet haal, is het geen ramp. En ik vind het ook niet erg als ik geen 10 krijg.
Ik deed afgelopen tijd echt te veel, alles was nieuw voor me en ik had geen overzicht meer. Ik wilde het qua studie supergoed doen, én elke dag sporten én heel veel leuke dingen doen. Dat was te veel dus. Ook het studeren zelf heb ik aangepast. Ik heb bijvoorbeeld een vak waarvoor ik elke week 250 bladzijdes moet lezen. Ik ben niet echt een lezer, dus ik raak daar gestrest van. Nu weet ik dat het vak ook prima te doen is zonder alles te lezen: ik ga gewoon naar de colleges en lees de belangrijkste dingen. Dat geeft rust.

Kunstevenement

Ook qua sporten en leuke dingen doen heb ik nu een goed ritme gevonden. Sporten doe ik nu zo’n twee keer per week. Ik ben er niet meer zo streng in dat ik dagelijks moet boksen of elke dag naar de gym moet.
Ik ben overigens wel bezig met het organiseren van een evenement voor het gebouw waarin ik woon. Het is een kunstevenement met een maatschappelijk thema. Dat doe ik samen met een vriendin, en daar krijg ik veel energie van.

Ook naar lezing en debat

Als je je wat minder goed voelt, is het ook moeilijk om enthousiast naar je studie te kijken. Afgelopen tijd vond ik die daarom ook minder leuk. Maar nu bezoek ik ook studiegerelateerde evenementen, zoals een debat of een lezing. Ik weet nu weer waarvoor ik het doe, en vind mijn opleiding weer leuk.

Tijd om te eten of spuiten

Met mijn suikerziekte gaat het nu wel oké. Sinds ik in Nederland woon merk ik dat het weer bergopwaarts gaat. Laatst had ik er helaas wel last van tijdens een tentamen, waardoor ik het niet gehaald heb. Zowel het tentamen als het hertentamen vond plaats om 18.45 uur. Dat is voor mij erg vervelend, want rond die tijd moet ik eigenlijk eten of spuiten. Het is lastig om me dan te concentreren. Ik ga nu met mijn arts en mentor uitzoeken of ik eind dit jaar een extra herkansing kan krijgen op een tijdstip dat beter past bij mijn situatie.

Minder last van stress

Al met al gaat het dus wel goed met mij. Ik denk dat het nog beter kan, maar ik heb in ieder geval mijn balans gevonden. Ik begrijp nu dat studeren een proces is en dat het niet allemaal in één keer goed kan gaan. Doordat ik me daar nu bewust van ben, kan ik de stres een stuk beter aan."

DOOR VERA MOERS

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.