Popup-Niks-missen-2.png

19 oktober 2021 reacties 1

Iedereen welkom en veilig

Graag wil ik me aan jullie voorstellen. Ik ben Katinka Vos, op 1 maart 2002 begonnen bij de dienst Student- & Onderwijszaken. Ik startte bij de studentenbalie en bijna 20 jaar later werk ik als managementassistent bij nog steeds dezelfde leukste en meest veelzijdige dienst van de VU.
Werken voor de ondernemingsraad (OR), en daarmee zo goed mogelijk de medewerkers vertegenwoordigen, is iets wat ik al jaren wilde maar waar ik steeds maar niet aan toe kwam. Nu wel.

Waarom de OR? Vóór de besluitvorming mee mogen praten lijkt mij constructiever dan achteraf te moeten dealen met de uitvoering daarvan. Dit legt ook een grote verantwoordelijkheid op mijn schouders. Want mochten wij als OR iets verkeerd besluiten, wat voor gevolgen heeft het dan?

De mens is voor mij het belangrijkst. Er kunnen nog zoveel mooie systemen geïmplementeerd worden, maar uiteindelijk is het de mens achter die systemen die ermee moet omgaan.

De OR wil een brug bouwen tussen de werknemer en het bestuur. Zo ben ik OR-contactpersoon voor de onderdeelcommissie van Bestuurszaken. Ik ga binnenkort met ze kennismaken. Ook zit ik in twee onderwerpcommissies: Communicatie (ComCom) en Diversiteit, Inclusiviteit & Toegankelijkheid (DIT). Beide liggen mij na aan het hart.
Helder, duidelijk en leesbaar communiceren (met een vleugje humor), en daarmee mensen informeren en enthousiast maken, is mij toevertrouwd.
Momenteel buigen we ons binnen ComCom over de vraag: hoe maken wij de OR toegankelijk en goed zichtbaar voor de VU-medewerkers?

Als kleinkind van grootouders van verschillende rassen en overtuigingen (daar zie je niks van) is voor mij de commissie Diversiteit, Inclusiviteit en Toegankelijkheid heel interessant. Wat kan de VU doen zodat iedereen, ongeacht afkomst, gender, functiebeperking en geloofsovertuiging zich bij ons welkom en veilig voelt?

Het gaat voor mij ook over de praktische zaken. Bijvoorbeeld dat de VU bij het  plannen van (her)tentamens ook rekening houdt met de grote niet-christelijke feestdagen.
Ik vind het belangrijk dat er niet alleen voldoende genderneutrale toiletten zijn, maar ook voldoende toiletten voor mensen met een functiebeperking. Bovendien moeten  mensen in een rolstoel ook zelf een kopje koffie uit de automaat kunnen halen.

Een belangrijk punt op de OR-agenda is de mogelijkheid voor studenten en medewerkers om veilig eventuele misstanden te kunnen melden bij een vertrouwenspersoon, of bij een van de OR-leden. Daarom werken we aan een laagdrempelig OR-spreekuur.

Wat we willen is dat alle medewerkers zich veilig thuisvoelen bij de VU en bij Acta.
Ik wil dan ook afronden met een opmerking van bestuurslid Marcel Nollen: “Wij zijn allemaal VU-medewerker.”

Katinka Vos

Katinka Vos, OR-lid

{ Lees de 1  reacties}

Door Marianne Hamstra op 20 oktober 2021
Beste Katinka, Veel succes bij de OR. Marianne

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.