Popup-Niks-missen-2.png

06 maart 2020

Hoop voor duurzaamheid

Er zijn nog veel stappen te maken voordat onze wereld echt duurzamer wordt. In mijn vorige blog, toen ik pas als raadslid begonnen was, schreef ik al over duurzaamheid. Het thema waarvoor ik me dit studiejaar bijzonder inzet. Alweer ruim vijf maanden ben ik daar inderdaad elke week druk mee. Ondertussen is het begrip duurzaam voor mij veel breder geworden dan de klimaatcrisis. Het gaat ook om welzijn, gelijke kansen voor iedereen en nog veel meer. De universiteit zou een plek moeten zijn waar het interdisciplinaire onderwerp duurzaamheid verweven zit in onderwijs, onderzoek en valorisatie. Een voorbeeld hiervan is dat het vak duurzaamheid wordt opgenomen in het standaard curriculum, net zoals filosofie en ethiek. Hierin liggen voor de VU en alle universiteiten nog vele kansen. 

Duurzaamheid moeten we überhaupt meer integreren in ons alledaagse leven. Tijdens het begrotingsproces in december werd voorgesteld om duurzaamheid integraal op te nemen bij alle beslissingen van de VU, zodat je duurzaamheid niet meer apart hoeft te begroten. Dat is iets wat ik natuurlijk alleen maar kan toejuichen, maar helaas zijn wij nog niet zover.

Dit is ook te zien bij de studenten, de groep die juist voor dit thema aandacht vraagt, maar ondanks dat in groten getale gebruikmaakt van de single-used producten op de campus. Gedragsveranderingen gaan nu eenmaal niet zo makkelijk als we zouden willen, de universiteit zou ons hierbij dan ook moeten helpen.

Maar er is hoop: in het nieuwe VU-instellingsplan 2020-2025 is duurzaamheid een van de drie speerpunten, met als gevolg eindelijk een duurzaamheidswerkgroep aan deze universiteit. Ik zie dat er op verschillende gebieden al heel veel gebeurt op het gebied van duurzaamheid. Nu is het aan deze nieuwe werkgroep om alles te bundelen, om nog meer en nog grotere stappen te kunnen maken. Heb jij input voor het wat en hoe van deze stappen? Of als je in je eentje wilt bijdragen, laat het me weten, stuur me een mailtje. Dan gaan we de komende tijd grote stappen zetten, met elkaar!
Er zit sowieso iets moois in de pijplijn voor studenten: de Climate Adaptation Summit 2020. In oktober vindt deze top plaats in Amsterdam. Ik ben in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en andere studentenraden om een studentenonderdeel hieraan toe te voegen.

Nanne Duijnkerke
Commissiecoördinator organisatie en financiën
n.duijnkerke.usr@vu.nl

Nanne Duijnkerke

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.