Popup-Niks-missen-2.png

23 februari 2022

Hoe ziet jouw universiteit van de toekomst eruit?

In de brief die de VU in december naar al haar medewerkers thuis stuurde las ik de volgende zin: ‘want met een nieuwe IT-infrastructuur zijn we beter uitgerust voor de eisen van de toekomst’. Ik vraag me af wie of wat deze toekomst is die om de vervanging vraagt van het bestaande IT-systeemlandschap. Ondertussen hebben academici, onder wie VU-hoogleraar Paola Gori-Giorgi, van verschillende Nederlandse universiteiten hun ernstige bezorgdheid geuit over de professionele toekomst van beginnende academici. Hoe ziet die eruit als ze alleen maar kortetermijncontracten krijgen?

Veel academici erkenden de kracht van het poseren voor selfies en zetten voort wat ScienceGuide onlangs een 'vriendelijk protest' noemde. Zij poseerden met het bordje ‘Time’s up! Get ready for action’ ter ondersteuning van de campagne The University Won’t Love Us Back’, die pleit voor een betere toekomst voor de prachtige werkbijen van de Nederlandse universiteiten.

Nogmaals, ik vraag me af wat is dit ‘ding’ dat zich toekomst noemt en hoe ziet die eruit als we daarvoor moeten worstelen met een nieuwe IT-infrastructuur, of als academici zo vaak over budgetten moeten onderhandelen?

Als jij geen beeld hebt van de toekomst, zal je huidige werk ook onzeker en onduidelijk zijn

Het beantwoorden van vragen over de toekomst van universiteiten is belangrijk voor ons huidige werk. Als je geen beeld hebt van de toekomst, zal je huidige werk ook onzeker en onduidelijk zijn. Ik kijk met een kritische blik naar de academische wereld en denk zo na over de universiteit van de toekomst.

Ik nodig alle lezers uit om dit ook te doen, om hun universiteit van de toekomst voor te stellen, en op die manier alles te benoemen wat een betere toekomst in de weg staat. Ik denk aan de pijnen van uitsluiting, de gevolgen van dekolonisatie, infrastructurele problemen, onderzoeksplagiaat, politieke verdeeldheid, slechte beloning en te weinig erkenning, arbeidsonzekerheid, de moeilijkheden van de eerstegeneratiestudenten en -promovendi of de lastige relatie met begeleiders en managers.

Hoe stel jij jouw universiteit van de toekomst voor? Ik hoor het graag. Stuur me alsjeblieft jouw verbeelding. Ik zal jullie stem zijn in deze blogs, beste lezers. Ik anonimiseer wat jullie met me delen, zodat jullie je fantasie de vrije loop kunnen laten, dus schroom niet en mail me: y.saramifar@vu.nl.

Vertaling: Romy van der Lee.