Popup-Niks-missen-2.png

13 april 2016

Hoe duurzaam is de VU-campus?

Bij een regelmatige koffieconsumptie ga ik op een gemiddelde werkdag toch al snel drie keer naar de wc. Trof ik daar vroeger nog weleens een met een slordig plakbandje bevestigde poster van de actiegroep Titanic aan, tegenwoordig  hangen er geavanceerde posterborden met officiële VU-propaganda. Vaak wordt er een stichtelijke boodschap verkondigd, zoals ‘Draag bij aan een beter milieu’ door je afval te scheiden of je computer tijdens de vakantie uit te zetten.

Op de wc heb je tijd om over die dingen na te denken en dat doe ik dan ook. Zo vraag ik me af of het milieu werkelijk beter wordt van deze postertjes. Afval scheiden is natuurlijk minder slecht dan alles op één hoop gooien, maar pas echt beter wordt het als we gewoon veel minder afval produceren. Geen plastic afval van de niet-duurzame kantine omdat we onze eigen bammetjes bij ons hebben. Helemaal geen plastic flesjes omdat we ons water in een herbruikbare fles meenemen. Je computer gewoon elke avond uitzetten. En al helemaal niet elke drie weken nieuwe full colour posters op ontelbare VU wc’s hangen.

De milieutuin is een eufemisme voor het VU-afvaldepot

Investeren in postervitrines in de toiletruimten is makkelijk, maar een serieuze poging om minder schade toe te brengen aan het milieu vergt veranderingen van meer structurele aard. Hoe duurzaam is bijvoorbeeld de bouw van het Nieuwe Universiteitsgebouw? O, er zal ongetwijfeld een paragraaf over duurzaamheid in het bouwplan staan, maar voor echte duurzaamheid moet je nadenken over de hele cyclus van bouwen: van productie van bouwmaterialen, via gebruiksprocessen tot aan verwerking bij afbraak. Dat het kan, bewijst het NIOO (Nederlands Instituut voor Ecologie) dat een integraal duurzaam onderzoeksgebouw heeft neergezet in Wageningen.

Hoe betrokken is de VU nu werkelijk bij het milieu? Illustratief is wellicht de milieutuin in het hofje achter het Wis- & Natuurkundegebouw. Klinkt mooi, maar toevallig grenst mijn werkkamer aan de milieutuin en ik kan u vertellen dat dit geen groen wandelparadijs is maar een eufemisme voor het VU-afvaldepot! Juist. Milieu = Afval bij de VU. Nu snap ik wat ze bedoelen met een beter milieu! Opgelucht trek ik mijn bijdrage door: nieuwe mest voor in de milieutuin!

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.