Hoe 2017 het jaar van de actieve student kan worden
“Dit land is niet af,” aldus Rutte. Het komt zelden voor dat ik het met onze minister-president eens ben, maar daar had Rutte toch even een rake uitspraak. Dit land is niet af en dat betekent dat er politiek bedreven moet worden. Ik schrijf vaak over de apathische student, die de universiteit niet betreedt met de bedoeling om intellectueel verrijkt te worden, maar om zo goed mogelijk gebruik te maken van de privileges van een diploma verkregen op de middelbare school. Dergelijke studenten verpesten het systeem voor andere studenten, die wel zich willen laten vormen, zoeken naar verdieping en de universiteit niet gebruiken als een tussenstop. Studentje Des, zoals ik deze student ben gaan noemen, vertoont echter ook andere zorgwekkende kenmerken die ook bij andere millennials te herkennen zijn: politieke apathie.
De gemiddelde millennial is geen lid van een partij, gaat misschien naar de stembus, maar daar blijft het dan bij. Dat betekent niet dat ze niet politiek betrokken zijn, maar deze politieke betrokkenheid uit zich in het invullen van een petitie over vegavlees of het liken van een pagina over een of andere migrant die in een schrijnende situatie terechtgekomen is waardoor buurkind Jantje heel teleurgesteld is. Hoe funest dergelijke politieke apathie is, is wel gebleken uit de overwinning van Trump in Amerika. Natuurlijk, dat is Amerika, maar de cultuur onder studenten hier verschilt niet enorm van de cultuur onder studenten daar. Politics matter, but elections not so much. Het uit zich in situaties waarin de opkomst voor het unieke inspraakreferendum bij onze zusteruniversiteit laag ingeschat wordt, en men al blij is als die 12% is.
De apathische student verpest het systeem voor andere studenten, die de universiteit niet gebruiken als een tussenstop
Dit land is niet af, maar deze universiteit ook niet. De verschillende studentenraden hebben de ondankbare taak om de universiteit stukje bij beetje af te maken, zonder de kracht van een actieve achterban achter zich te hebben. Soms zijn het studenten die gericht zijn op een extra regel op hun CV, maar dit jaar zijn de studentenraden wel degelijk betrokken bij de problemen op deze universiteit. Het is echter niet alleen de studentenraad die het lastig heeft, ook de opleidingscommissies worden voor taken gezet die ze bijna niet kunnen uitvoeren door apathie bij de achterban.
Iedereen weet dat een 10 de uitzondering op de regel is. Het kan zijn dat studenten denken dat de universiteit een 10 verdient, maar dan is er echt iets mis met het kritisch vermogen van deze studenten. Vanaf 2017 krijgen ook de opleidingscommissies meer macht middels instemmingsrecht en vanaf 2017 is het dus meer zaak dan ooit tevoren dat de studenten niet slechts onderwijs consumeren maar zich actief inzetten voor de politieke zaken rondom de universiteit. Bevolk dus die oc, bevolk die fsr, bestook het cvb.
Ik wens u allen een actief 2017!
Reageren?
Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.