Popup-Niks-missen-2.png

13 juli 2018

In het spamfilter

De geschiedenis met het satellietbeeld heeft een verrassende ontknoping. Het is toch opgenomen, én er is weer een flinke overstroming.

In mijn tweede blog vertelde ik van het weerbericht: dat was gunstig voor het opnemen van satellietbeelden - het was helder weer, geen bewolking. Toch had ik geen bericht gehad dat er iets was opgenomen. Gisteren ging ik eens in mijn junkmail de mails bekijken die door ons onvolprezen spamfilter waren geweigerd. Het komt nogal eens voor dat mails met '.ru' in het adres er niet door komen. Vaak mails van mijn Russische collega-wetenschappers dus.

Het water in de rivier heeft nog nooit zo hoog gestaan als vorig jaar en dit jaarEn ja hoor, deze keer zat er ook een mail tussen van de Amerikaanse leverancier van de satellietbeelden. In de junkmail. Van een belangrijk bedrijf waar we een dure order hadden geplaatst. Waarmee ik al veel probleemloze mails gewisseld heb. Een belangrijke mail met hoge prioriteit. Wat een fantastisch nuttig spamfilter. Het satellietbeeld was wel opgenomen!

Toen ik de satellietfoto zag leek die heel veel op de overstroming van vorig jaar. Bijna net zoveel water - weer alles overstroomd. Het wordt kennelijk een gewoonte. In alle jaren dat ik in het gebied geweest ben, heeft het water in de rivier nog nooit zo hoog gestaan als vorig jaar en dit jaar.

satellietbeeld Siberische toendra

Overstromingen zijn een vast lenteritueel in het hoge noorden. De sneeuw smelt, het smeltwater stroomt naar de rivieren, waar vaak nog een dik pak ijs ligt. Dat gaat kruien, er worden ijsdammen gevormd die het afstromen van het water tegen houden. Maar door klimaatverandering valt er steeds meer sneeuw in de winter, wat voor meer smeltwater in het voorjaar zorgt. Het zou heel goed kunnen dat we de klimaatverandering hier volop in actie zien.

Bij Yakutsk geven de overstromingen van de Lena ook problemen. In de riviervlakte liggen veel boerendorpen - net als bij ons. In de Siberian Times werd dit voorjaar ook al gerept van overstromingen in grote delen van Siberië.

Wat voor bootreis ik kan verwachten weet ik ook al. Varen over een grote watervlakte, tegen een sterke stroming in, met de kans dat we uit de rivierloop verdwalen, en ergens in de struiken op de overstromingsvlakte belanden. Ik hoop dat het water volgende week weer een beetje gezakt is.

En beste collega's van de VU, hou je junkmail in de gaten. Ons spamfilter is een groot zwart gat.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.