Popup-Niks-missen-2.png

02 april 2020

Het gewone leven, maar dan totaal anders

“Als de heer Jetten en ik op straat lopen mag dat, mits wij 1,5 meter afstand houden”, schetst Rutte in het debat, “maar wanneer de heer Dijkhoff aansluit, kunnen wij daarop gehandhaafd worden.” Enkele maatregelen van de bijna 3 weken geleden begonnen intelligente lockdown. Net voordat wij met een positief reisadvies vertrokken naar de Oostenrijkse bergen was corona nog ‘gewoon een griepje’. Maar toen we een paar dagen later terugkwamen, mochten we meteen met de rest van het land in sociaal isolement. 

Ik dacht na over manieren waarop ik een beetje nuttig kon zijn, meldde me aan bij zo ongeveer elke spontaan opgerichte hulpsite, was de azijnzeiker in de appgroep die benadrukte dat we een beetje meer solidariteit moesten tonen en reageerde op ongefundeerde Facebook-berichten. Elke dag keek ik het nieuws en zoveel mogelijk praatprogramma’s om alles te weten te komen wat ik kon weten over deze crisis. Maar tussendoor moest ik ook gewoon werken aan mijn eindopdrachten en leren voor mijn tentamen. Tot mijn grote frustratie. Ik wilde alles in het nieuws volgen, debatten kijken en nuttig zijn – niet leren over narratieve kenmerken. Maar nuttig zijn ís thuis blijven en zoveel mogelijk het normale leven door laten gaan. Dit moet alleen wel helemaal anders.

Internetproviders zullen wel zwaar belast zijn, want naast alle thuiswerkers zitten wij studenten ook allemaal achter onze laptops. “Sorry dat het langzaam gaat, ik moet dit uitvinden terwijl we bezig zijn”, verontschuldigt mijn docent zich. Aan het online college doen internationale studenten die weer naar huis zijn vanuit Finland en Engeland mee. Onze docent zegt dat het onwennig is dat ze geen visuele feedback kan krijgen als ze de powerpoint op haar scherm deelt, dus als we iets niet begrijpen, moeten we maar gewoon door haar uitleg heen roepen of iets in de chat sturen. ‘Ik volg het, maar analoge colleges zijn beter’, chat een student.
Colleges, naar werk gaan, met vrienden afspreken, met familie praten – heel veel dingen gaan analoog beter, maar we zullen het nou eenmaal nog minimaal vier weken digitaal moeten doen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.