Popup-Niks-missen-2.png

11 februari 2022 reacties 2

Het beladen k-woord

Dido K-woord opening

 

Een kaal, elfjarig meisje kijkt mij indringend aan vanaf een poster op een bushokje. Onderaan staat de tekst: ‘Kanker wil je nóóit horen.’ Schuldbewust loop ik er langs en denk na over mijn ochtend, aan het moment dat ik mijn vastlopende laptop - om het maar even quasipatserig als John de Mol te zeggen - verbaal alle hoeken van de kamer liet zien. Het was geen mooi gezicht. Onderweg naar huis denk ik na over mijn slechte gewoonte en het feit dat Nederland het enige land is waar mensen met zoveel namen van ziekten schelden.

Een scheldcultuur van een samenleving komt meestal voort uit het grootste taboe. Zo leerde ik van mijn oom in Spanje dat de meest gebruikte frase daar “Me cago en dios” is, die zo ongeveer neerkomt op: “Ik schijt op God.” Mediterrane landen zijn van oudsher erg katholiek, dus zo’n zin ligt dan gevoelig. Waarom is kanker dan het grootste taboe in Nederland? Omdat iedereen iemand kent die het heeft gehad?

De Bond tegen vloeken blijkt vooral bezorgd te zijn om heiligschennis

In mijn geval ken ik die iemand heel goed: ik heb op mijn veertiende een jaar lang met lymfeklierkanker op de kinderafdeling van het AMC gelegen. Toch vind ik dat enorme taboe op  het k-woord in vergelijking met alle andere ziekten die Nederlanders in de mond nemen overdreven. Het is vaak geen probleem als je je “de tyfus schrikt” of iets een “teringzooi” vindt, omdat die ziekten in het Westen al lang zijn uitgeroeid.
Blijkbaar is het een stuk minder erg als er alleen nog maar duizenden mensen in derdewereldlanden aan doodgaan. Die ontmoeten we toch nooit.

Dido K-woord strooierThuis zoek ik de postercampagne van de bushalte op. Het is van de Bond tegen vloeken. Deze organisatie heeft de sisyfusachtige taak opgevat om Nederlanders te laten stoppen met schelden. Zogenaamd voor de kankerpatiënten, maar als je op hun website kijkt blijkt de christelijke organisatie vooral bezorgd te zijn om heiligschennis: ‘kanker wil je nóóit horen. Jezus is Álles, behalve een stopwoord. God is geen vloek, maar een zegen.’

Laten we hopen dat leden van de Bond tegen vloeken nooit naar Spanje op vakantie gaan.

Onderaan hun websitepagina hebben ze een meldpunt, waar je mensen die vloeken kunt aangeven, zodat ze hun gedrag kunnen corrigeren. Deze organisatie wordt steeds gezelliger. Ik wil verder naar beneden scrollen, maar dan bevriest het scherm van mijn laptop voor de honderdste keer deze week en ik haal diep adem en…
Maar ik houd me in.

ILUSTRATIE: DIDO DRACHMAN

 

{ Lees de 2  reacties}

Door Leo op 13 februari 2022
Waarom wordt er zo weinig rekening met context gehouden in deze discussies? Als je het verschil tussen het woord 'kanker' als uiting van emotie versus de feitelijke ziekte niet uit elkaar kunnen houden, dan lijkt het mij vooral dat je een stuk context mist en een nogal rigide kijk op taal hebt. Daarmee zeg ik niet dat je het woord maar ruklaak altijd en overal moet rond gaan slingeren, maar ook niet dat het nooit als scheldwoord gebruikt zou moeten kunnen worden, zonder daar direct een belerend vingertje op terug te krijgen.
Door Pieter op 13 februari 2022
Het meest erger ik me eraan als het woord kanker nadat het als krachtterm gebruikt wordt een hele discussie kan opslokken. Veelal wordt er aan 'tone police' gedaan; 'Hoe durf je "Geen Kankerduur Kankerhuis" te zeggen, ik was het eerst met je eens maar nu ben je mijn goodwill kwijt.' Voor mijn gevoel zijn het juist de meer gepriviligeerde mensen die terechte woede niet willen erkennen en zich liever druk maken om de toon om af te leiden van de inhoud.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.