Popup-Niks-missen-2.png

25 mei 2021

Gun de eerstejaars fysieke introductiedagen

Als het maar niet wéér over corona gaat, hoor ik nagenoeg iedereen om mij heen denken als ik het over de komende zomervakantie heb. Het spijt mij enorm, maar ik ga toch weer het c-woord onder jullie aandacht brengen. Ongeveer een jaar geleden hebben zich duizenden mensen ingeschreven voor een studie aan onze Vrije Universiteit. Deze nieuwe studenten zijn in groten getale nog nóóit op de campus geweest. De grote schuldige van deze onvoorstelbare situatie is het overheidsbeleid dat volgde op de uitbraak van het coronavirus in het voorjaar van 2020.

Een gevolg van dat beleid is het ontbreken van een fysieke introductieperiode waarin verse eerstejaars elkaar ontmoeten op de campus. Ik koester zelf warme herinneringen aan mijn eigen introductieweek. Tijdens die dagen in augustus leer je mensen kennen die je al gauw tot je naaste vrienden gaat rekenen. Je ziet voor het eerst waar je de komende jaren enorm veel tijd gaat doorbrengen. Kortom, deze week introduceert letterlijk het begin van je nieuwe leven.

Het moet nu toch mogelijk zijn om met z'n allen die fysieke introductieweek te organiseren?

Maar er komt gelukkig een oplossing in zicht voor het gemis van deze fysieke ontmoetingen met medestudenten op de campus. Het hoger onderwijs gaat langzaam - stap voor stap - weer open, de vaccinatiegraad stijgt gestaag en het aantal besmettingen daalt. Dus het moet nu toch ook mogelijk zijn om die fysieke introductiedagen daadwerkelijk te gaan organiseren?

Laten we komende weken kijken hoe wij ervoor kunnen zorgen dat onze eerstejaars hun welverdiende introductie krijgen. De grootste verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de Vrije Universiteit. Daarbij is het van groot belang dat de organisatie ook de studie- en studentenverenigingen voldoende ondersteunt, zodat die ook kunnen assisteren bij het opzetten van de programmering van die dagen.

De eerste stappen voor de introductiedagen zijn gezet. Maar de tijd dringt, en het lijkt erop alsof de organisatie het initiatief te veel uit handen wil geven. Een geslaagde fysieke introductieperiode hoort bij de VU-ambitie die 'sociale campus' heet. Voor onze eerstejaars begint die sociale campus met een fysieke ontmoeting met studiegenoten en andere nieuwkomers.
Laten we er met z’n állen voor zorgen dat die ontmoeting werkelijkheid gaat worden.

Rutger Selier

algemeen raadslid
r.selir.usr@vu.nl

Rutger

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.