Popup-Niks-missen-2.png

29 april 2019 reacties 1

Groeivragen

De voorzitter vraagt (8)

Kinderen groeien vanzelf en dat is ook de bedoeling. Als dat hard gaat, zoals vaak in de puberteit, dan kost het flink wat moeite en chagrijn. Constant nieuwe kleren kopen, op pijnlijk te kleine schoenen doorlopen en een bejegening door ouders die als te kinderachtig wordt ervaren. Niet zelden levert sterke groei stress op in de omgeving.

Beïnvloedt de groei van de VU jouw werk of studie?

De VU is, zoals vele universiteiten in Nederland, de laatste tijd snel gegroeid. Onze gemeenschap telt 24.567 studenten in 2018. Ooit hebben we besproken dat dit ongeveer het aantal is dat past bij onze universiteit. Ongeveer 14 procent van onze studenten is internationaal, dat is in een wereldstad als Amsterdam niet overdreven hoog. Andere universiteiten hebben meer buitenlandse studenten.

We hebben in het algemeen weinig invloed op de aantallen studenten die zich bij ons inschrijven. Natuurlijk worden ze aangetrokken door onze uitstraling en ons kwalitatief goed onderwijs op een toegankelijke en persoonlijke universiteit in een prachtige stad. Bij sommige studies zouden we graag wat meer studenten aantrekken. Studies met te weinig studenten zijn op termijn niet levensvatbaar. Andere studies groeien snel uit hun jasje en kampen met de nodige werkdruk. Met kunst- en vliegwerk moeten er in de zomer dan vaak draconische maatregelen worden genomen om in september de nieuwe omvang te kunnen faciliteren.

Zijn er grenzen aan de groei van onze universiteit?
Vind je dat we nog meer studenten aankunnen?
Laat het weten! VU-baas Mirjam van Praag werkt aan het strategisch toekomstplan voor de VU. Advalvas verzamelt voor haar de ideeën en reacties van studenten én medewerkers.
Reageren kan direct onder deze column of per mail.

Nederlandse universiteiten hebben helaas weinig (subtiele) instrumenten tot hun beschikking om de groei van Europese studenten in de hand te houden terwijl de toegankelijkheid gewaarborgd blijft. Minister Van Engelshoven overweegt wel om de numerus-fixusregeling aan te passen, opdat we iets meer ruimte krijgen. Vooralsnog is dat een botte bijl (en dus geen subtiel instrument).

Onze groeiwens, of afwezigheid daarvan, is dus tamelijk irrelevant: we hebben te ‘dealen’ met de aantallen studenten die zich melden. Er zijn eerste aanwijzingen dat dat aantal voor het academisch jaar 2019-2020 weer hoger zal zijn.

Ik heb deze keer de volgende vragen aan jullie. Wat vind je ervan dat we groeien en toegankelijk blijven, ook als dat soms wat gepiep en gekraak oplevert? Beïnvloedt groei jouw werk of studie? Hoe? Vind je dat we meer studenten aankunnen? Zouden we dan de collegezalen moeten uitbreiden? Hoe kunnen we de campus er beter op inrichten? Kunnen we ook in de (randen van de) avonden colleges aanbieden, zodat de druk op zalen afneemt? Zijn er andere mogelijkheden? Is er bijvoorbeeld meer digitaal onderwijs of peer-learning mogelijk?

Jullie antwoorden, ook op een deel van de vragen, of op andere vragen die dan wel over groei gaan, zijn welkom. Sterker nog, ik brand van nieuwsgierigheid!

{ Lees de 1  reacties}

Door Henk op 29 april 2019

Ik vind dat groei "er bij hoort". Alleen moeten we (volgens mij) oppassen dat het niet een "opleidingsfabriek" gaat worden. Waardoor het risico bestaat dat het niveau van de opleidingen daalt. Om maar te zorgen dat er een hoog slagingspercentage getoond kan worden. Tevens heb k een opmerkning wat de huisvesting betreft. Het verbaast mij dat er gesproken wordt over "binnenkort afbraak van het W&N gebouw" terwijl daar toch aardig wat (wel oude) collegezalen en computerzalen in zitten. Het NU-gebouw komt wel binnenkort beschikbaar, maar echt genoeg ruimte is er (nog) niet. De bewoners van het W&N gebouw, die naar de A-B vleugel gaan, zijn ook niet blij met de snelle sloopplannen van de rest van het W&N gebouw. Het betekend mogelijk twee keer verhuizen in een paar jaar. Ik wens u toch allen heel veel succes met deze grote operatie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.