Popup-Niks-missen-2.png

23 mei 2022

‘Gratis de wereld door en supergaaf werk doen’

“De laatste tijd heb ik veel colleges online gevolgd omdat ik het behoorlijk druk had door mijn twee baantjes naast mijn studie. Ik werkte al geregeld overdag bij de slagerij, maar nu werk ik ook nog ’s avonds in een sorteercentrum in een loods. Tot nu toe valt dat goed te combineren met mijn studie, maar het zijn twee intensieve baantjes. Het is een goede manier om nog wat extra centen binnen te harken. En dat is wel nodig als ik straks in mijn tweede jaar een kamer in Amsterdam wil. Het kost een hoop geld, en ik wil niet gaan lenen voor mijn huur.

‘Je kunt niet rondkomen van 220 euro per maand’

Zelfs als straks in 2023 de basisbeurs terugkomt, zal ik toch nog moeten blijven werken naast mijn studie. Wat is het? 220 euro? Het is best een leuk bedrag, maar daar kom je maandelijks niet rond van. In vergelijking met vroeger is alles duurder geworden, dus heb je als student ook meer nodig. Daarom moeten de meeste mensen nog steeds werken naast hun studie, vooral als ze schuldenvrij willen studeren. Ik geloof dat je ook 1400 euro kon laten kwijtschelden van je studieschuld, maar wat stelt dat nou voor? Een studiemaatje van me heeft 70.000 euro studieschuld, dus wat is die 1400 nou op dat bedrag? Als hij dat binnenkrijgt zal hij wel denken: ja, thanks, leuk man.

Uiteindelijk is het werken het wel waard. Ik heb geen moment getwijfeld over mijn studie. Het is een heel brede studie, maar die leidt me precies de kant op waar ik heen wil. Hopelijk kan ik hierna de informatica en ict ingaan. Er is daar veel variatie in, je kunt daarmee bij elk soort bedrijf werken, want ze hebben overal mensen uit de ict-sector nodig. Ik ken iemand die mijn studie al heeft afgerond, die reist nu de hele wereld rond om bij verschillende bedrijven de computersystemen te checken. Dat lijkt me echt een vette baan. Je kunt zo gratis de wereld door en supergaaf werk doen. Dan kan het leven toch niet meer kapot?”

DOOR ROOS VAN LEERDAM, STUDENT-REPORTER

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.