Popup-Niks-missen-2.png

28 februari 2019

Geestverruimend

De voorzitter vraagt (6)

Op 5 februari ging op feestelijke wijze de eerste lichting studenten van het onderwijsprogramma A Broader Mind van start met een pilot. Eerstejaars die naast hun gewone studieprogramma aan de slag gaan met vragen die te maken hebben met maatschappelijke en individuele uitdagingen. Vraagstukken die combinaties vereisen van uiteenlopende disciplines. Tijdens de course werken studenten dan ook vanuit diverse opleidingen samen. Al doende verdiepen zij zich in een thema en leren ze over zichzelf en over wat ze willen en kunnen bijdragen aan de wereld.

Vinden jullie het programma A Broader Mind waardevol?

En hoe kunnen we studenten motiveren dit programma te volgen?
Laat het weten! VU-baas Mirjam van Praag werkt aan het strategisch toekomstplan voor de VU. Advalvas verzamelt voor haar de antwoorden, reflecties en perspectieven van studenten én medewerkers.

Reageren kan onder deze column of per mail.

Tegelijkertijd leren ze belangrijke sociale vaardigheden, zoals samenwerken en leidinggeven, maar ook creatief denken en werken. Het programma wil een belangrijke bijdrage leveren aan de zelfontplooiing van onze studenten die zich verdiepen in thema’s als armoede, digitalisering of duurzaamheid. Zo kunnen we onze studenten beter equiperen voor de context waarin zij na hun afstuderen aan de slag gaan.

Het college van bestuur juicht A Broader Mind, dat door studenten en docenten van de VU is vormgegeven, enorm toe. Dit zien wij als een essentiële pilaar voor onze universiteit. Zoals ik ook zei bij de opening van het academisch jaar: “We willen studenten opleiden om iemand te worden en niet alleen iets.”

Dat vereist tijd voor reflectie en voor samenwerking in diverse teams waarbij zelfontplooiing vooropstaat. Om de problemen van deze tijd op te kunnen lossen heb je  meerdere perspectieven nodig, die alleen in diversiteit aanwezig zijn. Daarover moeten studenten kunnen nadenken. Ze moeten ook zelf ondervinden dat grenzen verleggen noodzakelijk is. Dat het van vitaal belang is dat iedereen een eigen inbreng heeft op basis van specialistische kennis en/of unieke vaardigheden. Dat ‘diep studeren’ in combinatie met ‘breed leren, denken en werken’ de combinatie van de toekomst kan zijn. Wij willen graag studenten opleiden die die combinatie hebben. A Broader Mind draagt daaraan bij.

Wat hebben studenten nodig? Niet alleen voor de arbeidsmarkt, maar ook voor hun welzijn?

 

Ik wil jullie deze keer vragen: vinden jullie het onderwijsprogramma A Broader Mind waardevol? En waarom? Wat hebben studenten nodig in deze tijd? Niet alleen voor de arbeidsmarkt, maar ook voor hun welzijn. Ik waardeer de perspectieven van zowel studenten als medewerkers. Bovendien zou ik jullie willen vragen: hoe kunnen we studenten motiveren om A Broader Mind te volgen als ze dat op vrijwillige basis doen? Of moeten we er bijvoorbeeld een programma met studiepunten van maken, indien dat mogelijk is, als onderdeel van de academische kern?

Jullie antwoorden, reflecties en perspectieven zijn waardevol, ook als ze ingaan op een enkele vraag. Ik kijk uit naar jullie reacties!

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.