Popup-Niks-missen-2.png

11 februari 2015

Gedragscode is vooral voor de bühne

Er is in de afgelopen maanden een ware stormloop ontstaan onder promovendi om zich aan te melden voor de promotie. De belangrijkste reden voor dit administratieve enthousiasme is het nieuwe promotiereglement dat promovendi verplicht om een half jaar onderwijs te volgen. Te veel, vinden nogal wat promovendi. Dus proberen ze deze onderwijsverplichting te ontlopen door zich nog snel onder de oude regeling aan te melden.

Wat me verbaast is dat niemand ophef lijkt te maken over een tweede verandering in het reglement: promovendi zijn nu verplicht om de gedragscode wetenschapsbeoefening van de VSNU te ondertekenen. Voor degenen die deze code niet dagelijks doorlezen: hierin staan de basisprincipes van goed wetenschappelijk onderwijs en onderzoek uitgewerkt. Maar regels als de gegevens zijn daadwerkelijk verzameld zijn natuurlijk voor vrijwel elke onderzoeker overbodig. Conclusie: de VU wil vooral een signaal naar de buitenwereld geven om te etaleren dat onze wetenschappers zich ondubbelzinnig distantiëren van elke vorm van fraude. 

Moet de hele wetenschap worden aangesproken
op de wandaden van een enkeling?

Is zo’n signaal nodig? Misschien wel, want sinds Stapels ontmaskering staan wetenschappers in een slecht daglicht. In de media en maatschappij worden schampere opmerkingen gemaakt over sjoemelende onderzoekers. Een sterk tegengeluid is dus gewenst. Het is als het Nederlandse gezegde zwijgen is instemmen: als je je niet uitspreekt tégen het vergrijp, ben je dus vóór.

Maar net zo belangrijk is de fundamentele vraag of je als groep zou moeten worden aangesproken op de wandaden van een enkeling uit die groep. De vergelijking met de nasleep van de aanslagen in Parijs dringt zich op. Van moslims wordt verwacht dat ze de Charlie Hebdo-moorden uitdrukkelijk veroordelen, anders steunen ze het jihadisme. Grote nonsens natuurlijk. Het laatste wat je wilt is dat een hele bevolkingsgroep in de verdediging gedrukt wordt door een paar extremisten.

Ik ben er nog niet over uit. Vooralsnog heeft mijn promovenda de gedragscode zonder morren ondertekend. Ook zonder hem te lezen trouwens. Misschien kan de VU beter een Facebook-pagina starten: #Nietmijnwetenschap. Een like volstaat als promovendus om een signaal over de integriteit af te geven. Beter zichtbaar voor de buitenwereld dan het ondertekenen van de gedragscode en het scheelt ook nog eens een hoop administratie.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.