Popup-Niks-missen-2.png

29 oktober 2014

Excuustruus

Het is het beste om maar meteen bij mijn eerste column openheid van zaken te geven: de reden dat ik het komende jaar regelmatig een stukje mag schrijven op deze plek is dat ik een vrouw ben. Een excuustruus dus. Zo, dat is eruit. 

In de afgelopen jaren werd deze wisselcolumn geschreven door vijf topwetenschappers en decanen, van wie slechts één vrouw. Eén op vijf: dat is trouwens méér dan het percentage vrouwelijke hoogleraren of decanen op de VU, dus wat dat betreft deed Advalvas het best goed. Maar zoals u misschien al hebt gemerkt, zijn er dit jaar een aantal vrouwen toegevoegd om het lijstje columnisten beter in balans te brengen. Was het ook maar zo makkelijk om de sekse-ongelijkheid in de wetenschap op te heffen. Maar goed, dat terzijde.

Nu u weet hoe ik aan deze positie kom, is de keuze aan u. U kunt stoppen met lezen omdat positieve discriminatie de kwaliteit compromitteert. U staat niet alleen in deze opvatting. Nog niet zo lang geleden protesteerden Groningse studentes tegen de instelling van speciale leerstoelen voor vrouwen. En veel bedrijven klagen over het vrouwenquotum voor bestuursraden omdat ze hierdoor niet gewoon de allerbeste kunnen kiezen. 

Was het ook maar zo makkelijk om de sekse-ongelijkheid
in de wetenschap op te heffen

Jammer dat ons oordeel over wie ‘de beste’ is meestal wordt vertroebeld door een impliciete associatie tussen leiderschap en de mannelijke sekse. Ik zou zeggen, doet u zelf de test op https://implicit.harvard.edu/implicit/; de uitkomst kan verrassend zijn.

U kunt natuurlijk ook extra geïnteresseerd raken in deze column omdat dit een zeldzame gelegenheid is om eindelijk eens de mening van een vrouw te horen over courante zaken. Vrouwen betekenen feitelijk immers maar weinig in onze samenleving, zoals Jeroen Pauw onlangs weer eens fijntjes verwoordde, en die paar vrouwen op belangrijke posities zijn ook nog eens onwillig om in het publiek op te treden. De VU mag zich dus gelukkig prijzen met haar mondige topwetenschapsters!

Nu u mijn column bijna hebt uitgelezen, hoop ik u ermee aan het denken te zetten over uw eigen omgeving. Gemengde teams scoren beter, dat wil ik u nog meegeven. Ik reken dus op uw aandacht in het komende jaar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.