Popup-Niks-missen-2.png

25 mei 2020

Een stille universiteit

De VU heeft werkplekken gecreëerd op de campus om te kunnen studeren of tentamens te maken. Met een vriendin heb ik afgesproken om samen te gaan studeren, op anderhalve meter. We hebben allebei moeite met ons thuis concentreren dus we zijn blij dat de VU deze mogelijkheid geeft. We besluiten uiteindelijk niet gebruik te maken van de studielokalen omdat buiten de zon zo heerlijk schijnt. We nemen plaats aan een van de picknicktafels op het campusplein, hier kunnen we ook even bijkletsen tussen het studeren door. Voorheen stonden er lange picknicktafels waaraan iedereen kon zitten. Die zijn nu vervangen door korte tafels op anderhalve meter van elkaar. Ik denk terug aan de introductieweek van september vorig jaar, toen het plein zwart zag van de mensen. Nu is de drukte vervangen door voorzorgsmaatregelen, bordjes, looproutes, stickers op de grond en briefjes aan de deur.

Een leeg blikje wordt voortgeduwd door de wind, wat een ratelend geluid over het plein laat klinken. Het doet me denken aan de rollende struik in de woestijn van een westernfilm

De hele campus is volledig verlaten, het geeft me een onheilspellend gevoel. Ik ben voor het laatst op de universiteit geweest rond eind februari. Toen was corona al wel in ons leven, maar de universiteit was gewoon open en bruisend. Nu echoot de wind tussen de gebouwen, de fietsenstallingen staan er leeg bij en er zijn alleen wat mannen in de weer bij de Spar. Een leeg blikje wordt voortgeduwd door de wind, wat een ratelend geluid over het plein laat klinken. Het doet me denken aan de rollende struik in de woestijn van een westernfilm. De kille stilte maakt me gespannen, alsof ieder moment een cowboy zijn pistool kan trekken.  

Ik kan me niet voorstellen dat straks het leven weer gewoon doorgaat. De lege universiteit voelt alsof het altijd zo zal blijven, in een permanente stilte. Alles ligt stil en het leven is geïsoleerd. Hoe krijgen ze straks weer alles aan de praat op de universiteit? Hoe gaan ze de machine weer laten draaien in een post-coronawereld? En zal ik ooit nog om 5 voor 9 hutjemutje in de rij staan voor de lift?

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.