Popup-Niks-missen-2.png

10 december 2021 reacties 1

Een raadsjaar is heel goed voor je Engels

Onze Vrije Universiteit heeft studenten met zeer diverse achtergronden. Daarom voert ze ook een breed taalbeleid. Doel is om belemmeringen op het gebied van taalbeheersing bij studenten en medewerkers op te sporen en weg te nemen, zowel voor het Nederlands als voor het Engels.

Het Engels is voor internationale medewerkers en studenten een heel effectief middel om deel te nemen aan het academische leven hier, voor sommige Nederlandstaligen is Engels juist een hindernis. Niet iedere student is genoodzaakt Engels te beheersen voor zijn of haar studie. En lang niet alle medewerkers spreken Engels.

De kracht van diversiteit in de medezeggenschap is dat iedereen zich verkiesbaar kan stellen hiervoor: alle studenten en medewerkers uit alle lagen van de universiteit. De vraag rijst hoe je hierbij inclusief inclusief kunt zijn.

De voertaal van de officiële vergaderingen en de gezamenlijke vergadering (college van bestuur met ondernemingsraad en universitaire studentenraad) is Nederlands. Om de leden die geen Nederlands kunnen spreken tegemoet te komen, is er een tolk aanwezig. Hierdoor is iedereen uit de medezeggenschap altijd betrokken bij de belangrijke beslissingen. De vergaderstukken zijn zowel beschikbaar in het Nederlands als in het Engels.

De leden van de medezeggenschap kunnen een cursus Engels of Nederlands volgen op kosten van de VU

De VU zet in op internationalisering. De huidige medezeggenschap is dan ook een goede afspiegeling van de campus. De stem van het internationale raadslid telt duidelijk mee.

De leden van de medezeggenschap kunnen een cursus Engels of Nederlands volgen op kosten van de VU, om zo actief te participeren tijdens de vergaderingen. Ook biedt de VU een cursus voor de leden van de medezeggenschap om wegwijs te raken in het bestuurlijke jargon.

De vergaderingen van onze studentenraad gaan voornamelijk in het Engels. Voor diegene die het Engels wat minder beheersen (zoals ik), was dat in het begin wel even wennen. Gelukkig helpen de collega-raadsleden me graag, ze vullen me aan waar nodig.

Voor raadsleden die niet zo goed zijn in Engels, kan het begin van het jaar dus weleens stroef verlopen, maar ik besef nu heel goed dat zo’n raadsjaar uiteindelijk ontzettend waardevol is om je Engelse vaardigheden te vergroten.

Sterker nog, het is een van de beste manieren om je Engels te verbeteren.

Ibrahim Atay

i.atay.usr@vu.nl

Ibrahim Atay USR

 

{ Lees de 1  reacties}

Door A op 12 december 2021
Wat een leuk geschreven stuk, tevens is het ook een mooi initiatief van VU om zo een kans aan te bieden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.