Popup-Niks-missen-2.png

19 december 2017

Doe het veilig

De meesten van jullie kennen de universitaire studentenraad vooral van zijn plannen voor meer studieplekken, collegegeld per maand, het Studentenforum en andere initiatieven om de VU zichtbaar te verbeteren. Maar wat velen niet weten is dat de USR ook adviesrecht heeft op tal van regelingen die juist aan de basis liggen van wat wij op de VU allemaal kunnen doen.

Voorbeelden van regelingen waarop wij de komende tijd inspraak hebben zijn de privacyreglementen en de regeling ongewenst gedrag. Regelingen waarvan niet bij iedereen meteen een lampje gaat branden, maar die van enorm groot belang zijn. De reglementen met betrekking tot privacy zorgen er onder andere voor dat niemand bij jouw gegevens kan die daar niets te zoeken heeft.

Een ongewenste ervaring gehad met een medewerker? De regeling ongewenst gedrag zorgt dat jij dit op een vertrouwelijke en laagdrempelige manier kan melden. Jouw klacht wordt dan op een professionele manier onderzocht en eventueel worden er passende maatregelen genomen. Alles om ervoor te zorgen dat jij je als student thuisvoelt op de VU.

Maar let vooral ook zelf op en denk zelf na

Maar naast deze reglementen doet de VU nog veel meer voor jouw veiligheid. De VU waakt over jouw eigendommen en waarschuwt actief bij signalen. Verder kan de beveiliging ook kijken wat ze voor jou kan betekenen in gevallen van stalking, intimidatie of andere incidenten. Dit alles is alleen mogelijk als jij het als student meldt.

Verdachte situatie? Grensoverschrijdend gedrag? Virus op je VU PC-account? Phishing mail? Vandalisme? Meld het vooral bij de VU, alleen dan kan er iets mee gedaan worden. Maar let vooral ook zelf op en denk zelf na. Wij als studenten hebben een eigen verantwoordelijkheid om onze VU veilig en prettig voor iedereen te houden. Spreek hier elkaar op aan en doe alles op een veilige manier.

Ondertussen zorgt de USR ervoor dat de VU zich ook hiervoor blijft inspannen. Goed onderwijs en mooie initiatieven zijn alleen mogelijk in een veilige VU die voor iedereen prettig is. 

KOEN VAN DIJK, raadslid 

 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.