De zorg voor mijn moeder wordt me te veel
Mijn moeder is psychiatrisch patiënt. Ik zorg veel voor haar en ze wordt regelmatig opgenomen. Het wordt me te veel, maar ik voel me verantwoordelijk.
> Stuur jouw vraag ook naar kopzorgen. advalvas@vu.nl. Je blijft anoniem.
> Spreek je liever iemand, maak dan een afspraak met de studentenpsychologen.
> Er is ook een online platform voor studenten met psychische klachten, Caring Universities, waar Leonore de Wit en haar collega's bij betrokken zijn.
> En je kunt altijd terecht bij je huisarts voor hulp en advies.
Het zorgen voor een naaste is in eerste instantie dankbaar werk en geeft voldoening. Heel mooi dat je dit voor je moeder doet! De verantwoordelijkheid en alles wat er bij mantelzorg komt kijken is intensief. Die taken ook nog combineren met een studie is pittig en het is goed voorstelbaar dat het je te veel wordt. Wat nog niet duidelijk uit je verhaal naar voren komt is of je de zorg alleen draagt of dat er ook anderen zijn die (kunnen) helpen.
In Nederland geven 4,4 miljoen mensen mantelzorg, waarvan 750.000 langdurige en intensieve mantelzorg. Het is bekend dat mantelzorgers vaak overbelast zijn, 8,6 procent in deze groep voelt zich zelfs zwaar belast. Je hebt een persoonlijke relatie en dat maakt het ook vaak lastig om grenzen te trekken. Het is daardoor ingewikkeld om goed voor jezelf te blijven zorgen. Het is bekend dat mantelzorgers daardoor een vergroot risico hebben op fysieke en mentale klachten: de zorg is er 24/7 en je moet hulp inschakelen om jezelf te ontlasten. Hulp vragen is voor veel mensen spannend. Kun je echt op anderen vertrouwen? Kost het niet meer tijd om het te regelen dan dat het oplevert? Dit zijn bekende zorgen, spelen die ook bij jou?
Het is eigenlijk heel eenvoudig: Als je niet goed voor jezelf zorgt kun je onmogelijk voor een ander zorgen. Door jezelf te verwaarlozen raak je uitgeput en gestrest en dat moet je voorkomen. Allereerst is het belangrijk te inventariseren wat je allemaal doet, hoeveel tijd het kost en hoeveel stress het veroorzaakt. Door te registreren krijg je inzicht uit welke taken de zorg bestaat en wat het je aan tijd en energie kost. Zo heb je weer overzicht en dat maakt het eenvoudiger bepaalde taken te delegeren. Zijn er mensen binnen je directe kring (familie of vrienden) bereid en beschikbaar om je te helpen? Naast praktische hulp heb je ook emotionele steun nodig. Heb je studiegenoten of vrienden die jou een luisterend oor kunnen bieden of wat leuks met je kunnen ondernemen zodat je energie kunt opladen?
1 op de 3 mantelzorgers weet niet dat er ondersteuning beschikbaar is via verschillende instanties. Op de VU kun je bijvoorbeeld hulp krijgen van een studiemaatje of je kunt terecht bij de studentendecanen. Ook kun je de mantelzorglijn bellen voor steun en hulp (030 - 760 60 55). Er zijn ook online cursussen om beter om te leren gaan met de rol als mantelzorger zoals Mijnihelp.nl of De zorg de baas. Op mantelzorg.nl vind je veel buikbare informatie. Natuurlijk kun je ook contact opnemen met de POH-GGZ in de huisartsenpraktijk of met de studentpsychologen. Zij zijn er ook om naar je te luisteren en je te helpen om met de juiste personen en instanties in contact te brengen. Veel sterkte gewenst!
> Heb je ook een vraag voor VU-psycholoog Leonore de Wit? Mail naar kopzorgen.advalvas@vu.nl. Je blijft anoniem.
{ Lees de 1 reacties}
Als aanvulling: stichting Markant is er speciaal voor mantelzorgers. Zij bieden praktische hulp, cursussen maar kunnen bijvoorbeeld ook helpen met respijtzorg. Veel sterkte!
Reageren?
Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.