Popup-Niks-missen-2.png

15 november 2016

De universiteit is niet zonder zonde

Academici moeten de zonde weer gaan waarderen. De mens is gebroken en niet perfect. Hij stuntelt door het leven heen, soms neemt hij het juiste pad, vaak ook niet. Het idee dat de mens tot perfectie gemaakt zou kunnen worden middels technologie of nudging moet verlaten worden. Als er een verklaring is voor de winst van Trump, dan moet die toch wel hierin liggen: de hoogopgeleide klasse is vergeten wat het betekent om zondig te zijn.

Je kunt je tegenwoordig niet meer vertonen in het publieke discours zonder je te houden aan de geboden van het progressief fundamentalisme. Veel zaken daarvan zijn goed fatsoen, maar concepten en ideeën achter dit goed fatsoen vergen tijd en die tijd wordt niet altijd gegund. Mensen zullen fouten maken, mensen zullen zich aangevallen voelen. Sterker: mensen voelen zich al aangevallen. Het is alsof de dominees van progfunda van de kansel afschreeuwen wat iedereen moet doen en een ieder die dat niet doet, hoort niet bij de gemeenschap en is verkeerd.

Het mooie van Christus tegenover de Schriftgeleerden was juist het gegeven dat dit onderscheid niet te maken is. Er zijn geen Gutmenschen en slecht volk: er zijn mensen die zondig zijn, die proberen volgens de Wet te leven, maar niet altijd slagen om die Wet te volgen en dat is niet altijd erg. De dominee is ook zondig. Zeker, er zou gezegd kunnen worden dat check your privilege het nieuwe ik ben vandaag zo zondig is, maar het punt van privilege is dat juist niet iedereen dat privilege heeft. Zondig, dat is iedereen.

De universiteit is de ideale plek om mensen te wijzen op hun zondigheid

Wat kan de universiteit hier doen? De universiteit is niet alleen een plaats voor de wetenschap, het is ook een plaats van idealen en ideeën. Het is een plaats voor de vorming van mensen. De universiteit is gericht op het universele en niets zo universeel voor de mens als haar zondigheid. De universiteit is dus de ideale plek om mensen te wijzen op hun zondigheid, om de kritische distantie tot de wereld en zichzelf te voeden. Tegelijkertijd kan ze die imperfectie ook nemen en omvormen tot een kracht, tot leiderschap. Dit leiderschap ontbreekt. De alumni van de universiteit zijn een kudde schapen die het establishment gedwee volgt over de dam. Als de universiteit haar taak serieus had genomen in de afgelopen jaren, dan was Wilders niet gebeurd en speelden feiten wellicht nog wel een rol in het publieke debat.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.