Popup-Niks-missen-2.png

21 februari 2017

De keigave kelder

Nu eens geen politieke beschouwing, die zult u in verkiezingstijd nog genoeg te horen krijgen. Vandaag een laudatio op de kelder. De kelder verdient het om op een troon gezet te worden. Weinig mensen betreden de kelder, maar hij is het kloppende hart van de VU. Zonder de aderen die de verschillende gebouwen ondergronds verbinden, zouden alle facilitaire medewerkers boven de grond de vele pakketten moeten versjouwen, in het oog van de studenten die daar helemaal niet mee bezig willen zijn. De kelder is de broncode van de universiteit. Letterlijk het fundament.

De kelder is de plaats van het afval en de ReproVU. De kelder voert naar de beveiliging, Green Office en de mensa (waar het eten de laatste tijd zowaar soms te doen is, vooral die wraps!). Vroeger kon ook de wereldwinkel in dit rijtje genoemd worden, in de toekomst wellicht het studentencafé. In W&N is de kelder al de locatie van de sociale ruimtes van verschillende verenigingen en ook in die van het hoofdgebouw houden enkele verenigingen hun kantoortjes. Al moet gezegd worden dat ik lang niet meer in dat gedeelte ben geweest, dus wellicht zijn die naar boven verschoven.

Het is niet alleen wat er te vinden is, wat de kelder zo prachtig maakt

Niet alleen verenigingen, ook Sodexo houdt kantoor in de kelder. Vlakbij de schoonmakers. Niet verrassend, want Sodexo mag wel eens opgeruimd worden met zijn torenhoge tarieven. De schoonmakers dus. Die aardige allochtoon (excuus, persoon met migratieachtergrond, maar dat allitereert niet zo lekker) die de prullenbakken leegt, drinkt in de kelder koffie.

Het is niet alleen wat er te vinden is, wat de kelder zo prachtig maakt. De kelder heeft ook geschiedenis. Dan bedoel ik niet de vele archiefruimten. Naar ik meen hebben enkele studenten in de kelder ooit een film opgenomen. Begrijpelijk, het decor van de kelder is fantastisch. Het is bijvoorbeeld heerlijk om ‘s avonds door de kelder te lopen, als maar weinig mensen de VU betreden. De kelder is dan donker en angstaanjagend, maar je hoeft slechts een paar stappen te doen, roept ‘er is licht’ en er is licht. De kelder heeft magie. De kelder is net als de gebouwen van de VU. Nee, hij is de VU: lelijke brutalistische magie, maar niettemin magie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.