08 februari 2019

De ervaring van je leven

“Tot volgende week”, riep ik naar een studente wier naam ik niet kende, we zaten drie weken naast elkaar en ik wist nog steeds niet hoe ze heette. Onderweg naar buiten zag ik verschillende studenten praten met elkaar, afspraken maken om ergens te studeren, hier en daar ving ik gesprekken op over een evenement, maar ik deed niet mee.

Is het erg om eenzaam te zijn? Die vraag is voor een ieder anders te beantwoorden. In mijn geval was het een keuze: ik haalde mijn vakken en dat was genoeg. Een jaar later zat ik nog steeds alleen in de collegebanken.Was ik er eens niet, dan was er niemand die mij een bericht stuurde om te vragen waarom. Is dit hoe ik terug wilde kijken op mijn studentenleven? Iets begon aan mij te knagen. Iedereen had een buddy of een maatje, maar ik had die verbinding niet. Was ik te laat? Te laat met het besef dat ik méér uit mijn studententijd kon halen?

Nu realiseer ik me dat ik alles behalve student was. Wanneer ben je nou eigenlijk een student? Je noemt iemand over het algemeen student als zijn/haar belangrijkste bezigheid studeren is. Is studeren dan alleen iets leren en tot je nemen? Ja, zou ik toen gezegd hebben, nu zeg ik: studeren is ook een omgeving opbouwen, netwerken en jezelf ontplooien. Studeren is evenementen bezoeken, borrelen, samen leren of koffie drinken voor je college. Studeren is je aansluiten bij een studie- of studentenvereniging. Ik studeerde niet!

Hoewel ik dit jaar niet echt toekom aan mijn opleiding, voel ik me meer student dan ooit tevoren. Dankzij dit bestuursjaar bij de raad mag ik al deze ervaringen in een korte tijd meemaken. Als ik er een keertje niet ben, krijg ik meestal een bericht van mijn mederaadsleden.

Koffie met Joey, Päivi voor passie, Rosanne is zorgzaam, Merel voor het sparren en Rida voor interessante lezingen. Kata neemt je mee naar een borrel of je het wilt of niet. Mijn studiemaatje is Pim, samen spitten we het studentenstatuut en allerlei regelingen door. Vincent en Selma zijn mijn partners in c(oördineren)rime. En voor de vraag of er iets uit het geldpotje kan, kijk ik Cécile lief aan.

Een bestuursjaar is meer uit je studietijd halen. Het is studeren met een grote VU-familie erbij. Men kan wel zeggen dat besturen een jaar níét studeren is, maar dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Want buiten het plezier om doe je veel meer: in gesprek gaan over het profileringsfonds, praten over de kwaliteitsafspraken of je achterban polsen. Ieder heeft zijn eigen beweegredenen, maar wat ik jullie vooral wil zeggen: besturen is net als studeren, de ervaring van je leven!

Sumeyye Dalkiran

coördinator commissie organisatie & financiën