Popup-Niks-missen-2.png

04 november 2016

De Dolle Dwaze Dagen van UBVU

Als het goed is studeer je aan de VU, maar studeer je ook daadwerkelijk óp de VU? Iedere student heeft een eigen voorkeur voor een leeromgeving. Sommige studenten leren bijvoorbeeld het liefst thuis, anderen pakken hun koffer en gaan een weekend bij hun ouders studeren en een aanzienlijk aantal studeert in de Universiteitsbibliotheek (UB). De UB moet de ideale leeromgeving zijn voor de studenten die graag op de VU studeren. Het is de taak van de UB om voor al die studenten een fijne studeerplek te creëren. Dit is nog best ingewikkeld! Ook de student heeft namelijk niet één duidelijke behoefte. Wil jij werken in groepsverband, achter een computer zitten of sluit je jezelf graag op in een stilteruimte?

Deze verschillende behoeftes zijn lastig in kaart te brengen. Ook is het moeilijk om voor iedere individuele student een geschikte leeromgeving te creëren. Eén ding is zeker: uit de Nationale Studenten Enquête blijkt dat de UBVU en de beschikbaarheid van studeerplekken onder het gemiddelde beoordeeld worden. 

Voor de UBVU willen we meer studieplekken én ruimere openingstijden

Wij vinden dat het tijd wordt om hierin verandering aan te brengen. Om te beginnen bij de openingstijden. De UBVU is een van de universiteitsbibliotheken met de krapste openingstijden. Waar de UBVU 80 uur per week geopend is, staat de teller van de TU Delft op 112 uur. Studenten hebben een druk leven en willen graag studeren op de momenten dat het hen goed uitkomt. Om hierop aan te sluiten moet de UB langer open zijn.

Daarnaast zijn de studieplekken niet toegankelijk genoeg. Als we beginnen over het aantal studieplekken dat beschikbaar is, zal iedere student die studeert óp de VU kunnen beamen dat voor een tentamenweek de zoektocht naar een studieplek voelt als de Dolle Dwaze Dagen. Alle verdiepingen afstruinen op zoek naar dat ene koopje: een vrije plek! Hoe handig zou het toch zijn wanneer je binnenkomt in de centrale hal van het hoofdgebouw en je meteen op een groot scherm kunt zien waar nog de meeste plekken vrij zijn.

Kortom, wij willen dit jaar voor de UBVU: meer studieplekken realiseren én ruimere openingstijden én een systeem waarin je in één oogopslag kunt zien waar nog vrije studieplekken zijn.

Wat vind jij eigenlijk van de UB? Stuur mij gerust een mailtje: lobkemin@studentenraadvu.nl

 

Lobke Min
coördinator commissie Onderwijs & Onderzoek van de universitaire studentenraad 2016-2017

[foto: Yvonne Compier]

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.