Popup-Niks-missen-2.png

01 november 2019 reacties 1

Dat gun ik hem ook

‘Could you spare a dollar?’ De man ziet er sjofel uit, maar lang niet zo ‘slecht’ als sommige andere zwervers. Zijn hand omklemt een koffertje. Ik vraag me af wat er in zit. Vast niet veel. Niemand zet zonder reden zijn waardigheid opzij om in een metrostation willekeurige mensen om geld te vragen. Ik aarzel, weet dat ik een losse dollar in mijn portemonnee heb, weet ook dat ik niet aan iedereen geld kan geven.

Zijn kleine gebaar van liefdadigheid heb ik altijd onthouden

Mijn innerlijke dilemma roept een onverwachte flashback op. Ik zie mezelf een paar jaar geleden aan de ontbijttafel zitten, mijn benen opgetrokken onder mijn wijde slaapshirt, luisterend naar hoe mijn vader vertelt over het zoveelste concert dat hij bezocht heeft. ‘Het was fantastisch.’ Heen en weer scharrelend tussen waterkoker, koffiezetapparaat en sinaasappelpers, haalt hij enthousiast op wat hij de avond daarvoor allemaal heeft meegemaakt, ondersteund door korrelige telefoonfilmpjes waarop de betreffende band bijna niet te horen is. Het decor van ons wekelijkse familieontbijt. ‘En aan het eind van de avond heb ik wat wisselgeld aan een dakloze bij de deur gegeven.’ Mijn vader legt een warm croissantje op mijn bord. ‘Ik heb een leuke avond gehad. Dat gunde ik hem ook.’

Weet ik nog over welke concert mijn vader toen vertelde? Ik kan het me met de beste wil van de wereld niet herinneren. Maar zijn kleine gebaar van liefdadigheid heb ik altijd onthouden. 

In de tunnel zie ik de lichten van de metro opdoemen. Het programmaboekje van de Broadway musical die ik die avond heb gezien kraakt in mijn tas. Ik rommel tussen de bonnetjes in mijn portemonnee en geef de man een dollar. Hij tikt tegen de onderkant van zijn hoed bij wijze van dank. ‘Thank you, miss.’ Ik heb een leuke avond gehad. Dat gun ik hem ook.

{ Lees de 1  reacties}

Door Lianda op 01 november 2019

Wat een lief stuk, Roos! One kind gesture can change a life.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.