Popup-Niks-missen-2.png

26 september 2017

Beter omgaan met stress

Het academisch jaar is weer helemaal op gang. De introductieperiode is al weken voorbij en de VU-student heeft de collegezalen weer gevonden. Met de start van het nieuwe studiejaar voelen veel studenten ook meteen een enorme prestatiedruk. Bij eerstejaars is deze druk bekend; zij komen in een totaal nieuwe omgeving die behoorlijk hoge eisen stelt. Maar niet alleen eerstejaars hebben hier last van. Ouderejaars ervaren die stress ook. Denk aan de lening bij DUO, het bijbaantje en het idee dat een jaar bestuurservaring je een streepje voor geeft. Dat alles in combinatie met je studie geeft een dodelijke cocktail aan stress.

Gelukkig biedt de Vrije Universiteit begeleiding aan haar studenten. Dit varieert van advies over je studie en de mogelijke stappen naar de arbeidsmarkt, maar ook psychologische hulp [inloggen op VUnet]. Daar kun je onder meer die prestatiedruk bespreken en hulp krijgen voor zaken waar je zelf niet uitkomt. De universitaire studentenraad vindt dit een geweldige voorziening van de VU. Jammer genoeg merken wij dat veel studenten de weg niet altijd weten te vinden naar die begeleiding en hulp. Waardoor ze er helaas geen gebruik van kunnen maken. En dat is ontzettend jammer. Er moet dus snel meer helderheid komen over de hulp en begeleiding die de VU aanbiedt.

Jammer genoeg vinden veel studenten niet altijd de weg naar begeleiding en hulp

Het feit dat veel studenten, op elk niveau, lijden aan grote prestatiedruk is een extra stimulans om studiebegeleiding duidelijker op de kaart te zetten. De USR gaat zich daarom dit studiejaar extra inzetten om de studentgerichte ondersteuning te vergroten. Het welzijn van studenten hoeft niet in gevaar te komen met de voorzieningen die er al zijn; studentenbegeleiding is aanwezig en het moet makkelijk zijn om hier gebruik van te maken.

Schroom daarom niet om die hulp te zoeken. Heb je vragen over de organisatie van de VU, twijfels over studiekeuze of zijn er persoonlijke omstandigheden waarvoor je aandacht wilt? Heb je veel stress? Praat erover met experts! Door jouw zorgen te bespreken help je ook andere studenten met gelijksoortige vragen of problemen.

Als jij hulp zoekt, kan de VU haar ondersteuning van studenten nog beter verzorgen en op die manier ook het onderwijs weer verbeteren.

KOEN VOORS, coördinator onderwijs en onderzoek

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.