Popup-Niks-missen-2.png

14 januari 2021

Ascendanten

Dido_01

Sinds corona is astrologie nog populairder onder jongeren’, kopte de NOS vorige week. 'De afgelopen drie jaar is er in Nederland niet zó vaak naar astrologie gegoogeld als de laatste tijd.' Volgens godsdienstpsycholoog Annemarie Foppen komt dat door de huidige onzekerheid: “Mensen raken ziek of verliezen dierbaren om zich heen. Je ziet dat juist dan mensen op zoek gaan naar iets dat houvast kan geven in hun leven."

Ik denk dat er twee soorten mensen zijn: zij die geloven in de bovennatuurlijke kracht van de sterren en planeten en zij die dat niet doen. Maar die geloven dan waarschijnlijk in iets anders, zoals de rechtsstaat of de falsificatietheorie van Karl Popper.

Inmiddels kunnen ze elke tegenslag verklaren met de locatie van hun ascendant

Dit is dan ook ruwweg de verdeling in mijn kennissenkring. Enerzijds zijn er de vrienden die ‘iets met cultuur doen’ en een paar maanden geleden ironisch de Co-Star-app hebben gedownload. Inmiddels kunnen ze elke tegenslag verklaren met de locatie van hun ascendant en zien ze het als een onschuldige manier om jezelf te leren kennen. Anderzijds zijn er medestudenten politicologie die het een schoolvoorbeeld van pseudoscience vinden.

Dido_02vTijdens een nachtelijk potje poker in een studentencomplex komt het onderwerp ter sprake. Iedereen heeft vijf euro ingelegd en is een beetje aangeschoten.

'De stand van de maan heeft echt geen invloed op je persoonlijkheid'

“Weet je wat het is”, begint een vriend zelfverzekerd. Hij gaat later minister worden, maar plaatst nu nog memes op de Instagram-pagina van zijn partij. “De horoscopen die je leest in een gemiddeld vrouwenblad zijn geschreven door een stagiair, gevuld met zulke algemeenheden dat iedereen zichzelf erin kan herkennen. De stand van de maan heeft echt geen invloed op je persoonlijkheid. Mensen proberen gewoon grip op hun leven te krijgen.”
“Kun je ze dat kwalijk nemen?” vraag ik. “De meeste wereldreligies zijn even irrationeel.”
“Het mag ook allemaal wel, maar het hele idee van vooruitgang is toch om van dit soort middeleeuws bijgeloof af te komen?”

Ik vraag me af of vooruitgangsdenken ook niet een soort bijgeloof is. Voordat ik iets terug kan zeggen, raak ik afgeleid omdat ik erg aan het verliezen ben. Ik krijg maar geen straights of flushes en het ziet ernaar uit dat ik mijn vijf euro gedag kan zeggen.

Gelukkig verlies ik even later mijn kaarten tussen de kussens van de bank, waardoor we - na een kwartiertje gezocht te hebben - moeten stoppen met spelen. De rest is boos omdat ik zo slordig ben. “Maar mijn ascendant is leeuw hè!?” roep ik. “Ik kan er niets aan doen!”

ILLUSTRATIE: DIDO DRACHMAN

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.