Popup-Niks-missen-2.png

02 maart 2022 reacties 2

‘Afschuwelijk dat Rusland vacuümbommen inzet’

“Vanmorgen kwam ik in de trein een maatje van de middelbare school tegen. We zaten even te kletsen, en ja, dan heb je het over de oorlog. Het is toch absurd dat dit gebeurt? Ik las dat Rusland een vacuümbom had ingezet, dat is een verschrikkelijk ding. Als het afgaat zuigt het de lucht uit je lichaam, je organen worden uit elkaar getrokken. Het is afschuwelijk dat er iemand bestaat die zoiets doet. Die vacuümbom, net als de atoombom, is niet uitgevonden om in te zetten als wapen. Toch waren er mensen die de wetenschappelijke kennis achter de vacuümbom gebruikten om dit verschrikkelijke wapen te creëren. Het is een zwaar onderwerp, maar we moeten blijven praten over oorlog. Ik denk dat we dit alleen met een nuchtere houding op een humane manier kunnen oplossen.

Dit kunnen we alleen met een nuchtere houding op een humane manier oplossen

Ik ga in principe elke dag met de trein van Heerhugowaard naar de VU. Op de campus kan ik beter studeren, vooral als ik met studiegenoten ben. Ik zit met die gasten in hetzelfde schuitje, zij moeten ook vaak nog hard leren op het laatste moment. Gisteren zat ik nog te blokken voor een mid-term met een maatje bij de studievereniging. Dat was niet de beste plek, het was er veel te gezellig.

Nu gaat het heen en weer reizen nog wel, maar ik ga binnenkort wel op zoek naar een plek in Amsterdam. Mijn voorkeur gaat uit naar Uilenstede, dat is tenminste betaalbaar. Het is wel altijd een gekkenhuis daar, maar ja, als dat het ergste is.
Als ik daar ga hospiteren, scheelt het wel dat ik Nederlands ben. Ik hoorde van mijn internationale vrienden dat zij op Uilenstede werden afgewezen omdat de huisgenoten niet steeds willen wisselen tussen Nederlands en Engels. Maar voor die maten van me is het echt moeilijk om een kamer te krijgen voor volgend jaar. De VU zorgt alleen voor een kamer voor hun eerste jaar, maar daarna moeten ze het zelf uitzoeken. Lekker is dat, de VU harkt zo veel mogelijk internationale studenten binnen om zoveel mogelijk te verdienen, en vervolgens zitten ze met een studie en zonder huis.”

DOOR ROOS VAN LEERDAM, STUDENT-REPORTER

{ Lees de 2  reacties}

Door Najef op 02 maart 2022
Waar is de bewijs dat dit inderdaad gebruikt is? Ik zie enkel dat een parlementslid is die dat beweert heeft zonder bewijs. Ik ben tegen elk vorm van oorlog. Maar waar is de afgrijzing als de Amerikanen verarmd uranium gebruiken? We kennen de beelden van bijvoorbeeld Irak waar kinderen misvormd geboren worden. Of waarom zeggen we niets als Amerika of Israel Thermite of napalm bombs? Ik ben tegen elke oorlog, en ik weet politiek is vies en zo zijn dubbele waarde en normen ook.
Door Leo op 15 maart 2022
@Najef je eerste punt is een terechte vraag. Vooral in situaties van (moderne) oorlogsvoering zijn misinformatie & desinformatie middelen die al dan niet bewust worden ingezet om actoren te bewegen een bepaalde reactie uit te lokken. Je tweede punt is daarentegen minder relevant. What-about-ism draagt maar weinig bij aan het erkennen van de ernst van (potentieel) ingezette vacuumbommen door Rusland.