Popup-Niks-missen-2.png

10 november 2017

5 euro voor één aubergine

Hej! Ik ben hier nu bijna drie maanden. Aan de taal raak ik steeds meer gewend. Lezen en spreken gaat al stukken beter. Dit was in het begin wel moeilijk, aangezien het Zweedse alfabet drie letters meer kent dan het Nederlands, namelijk de å, ä en ö.

Wat me verder opvalt, is dat de overheid een monopolie op de verkoop van alcohol heeft. Dus alle alcohol met een hoger alcoholpercentage dan 3,5 procent wordt verkocht in een speciale supermarkt, genaamd Systembolaget. Deze winkel is in het weekend ook maar beperkt open. Mijn lerares Zweeds legde mij uit dat de Zweden een groot vertrouwen in de overheid hebben en daarom graag belangrijke onderwerpen door de staat laten regelen.

In een supermarkt in het centrum betaal je vijf keer zo veel

De prijzen in de supermarkt lopen nogal uiteen. In een supermarkt in het centrum betaal je maar liefst vijf keer zoveel als in een supermarkt die wat meer buiten het centrum ligt! In de verkeerde supermarkt kan het dus zo zijn dat je 5 euro betaalt voor één aubergine! Bovendien zit er op blikjes en kleine flesjes ook statiegeld, dus niet alleen op de grote flessen zoals in Nederland.

Een groot verschil tussen Nederland en Zweden is natuurlijk ook het weer. Eind oktober viel de eerste sneeuw al en begin november is er al nachtvorst. De sneeuw bleef jammer genoeg niet liggen.

En dan al die bedelende mensen in het centrum van de stad. Ze bedelen vooral bij de alcoholwinkel, restaurantjes en op zondag bij kerken. Soms bedelen ze zelfs ook ín het restaurant. In het begin schrok ik hiervan, maar na een tijdje kijk je er niet meer vanop.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.