1 miljoen bi+ mensen... maar waar dan?
Een miljoen Nederlanders is ‘bi+’ volgens recente onderzoeken. Deze groep heeft gevoelens (gehad) voor mensen van meer dan één gender. Een flinke groep dus, maar hoeveel mensen ken jij die bi+ zijn? Hoeveel bi+ mensen zie je in de media?
Een groot deel van die een miljoen bi+ mensen is onzichtbaar. Dit gebeurt bijvoorbeeld als ze een ‘hetero-ogende relatie’ hebben. Een voorbeeld hiervan is een relatie tussen een bi+ man en een heterovrouw: voor de buitenwereld zijn ze beiden hetero, mede dankzij de ‘cis-heteronorm’ waar mijn collega Maaike Muntinga eerder over schreef.
Daarnaast noemen veel mensen zichzelf niet ‘bi’. Barbara Oud van organisatie Bi+ Nederland vertelt: “Voor veel mensen is bi+ geen identiteit, maar een uiting van romantische of seksuele gevoelens voor mensen van verschillende genderidentiteiten.” Dit is ook de reden dat er over bi+ gesproken wordt: bi+ is een koepelterm voor iedereen die niet monoseksueel is. Monoseksueel? Zo heet het als je alleen op mannen of alleen op vrouwen valt. Onder ‘bi+’ vallen mensen die zich biseksueel noemen en zich aangetrokken voelen tot mannen en vrouwen. Of mensen die zich panseksueel noemen en zich aangetrokken voelen tot alle genderidentiteiten. Of mensen die zichzelf lesbisch of juist hetero noemen, maar gevoelens hebben (gehad) voor mensen met meer dan één genderidentiteit.
Ook in de media zijn bi+ mensen niet altijd zichtbaar. Ik denk aan de zanger van Queen, Freddy Mercury, die zichzelf bi noemde, maar in de media bijna standaard als homoseksueel werd aangeduid. Of aan singer-songwriter Duncan Laurence, die op social media aangaf bi te zijn en ervan beticht werd eigenlijk homo te zijn – zijn zelfbenoemde biseksualiteit zou hij gebruiken om beter te verkopen in het buitenland.
Een schitterend voornemen voor 2021: trek de identiteit van bi+ mensen niet in twijfel
Maar goed, wat maakt die onzichtbaarheid uit? Waarom is er aandacht nodig voor de groep geluksvogels die zich niet druk hoeft te maken over de genderidentiteit van een geliefde of bedpartner? Vreemd genoeg wordt dit rooskleurige beeld niet weerspiegeld in de (beperkte) onderzoeken die er naar bi+ mensen in Nederland gedaan zijn. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt bijvoorbeeld dat 26 procent van de biseksuele mensen als ‘psychisch ongezond’ geclassificeerd kan worden: een significant verschil met heteroseksuele mensen (11 procent ‘psychisch ongezond’) en homoseksuele/lesbische mensen (17 procent ‘psychisch ongezond’).
Het waarom achter deze cijfers ontbreekt tot op heden, maar ik heb wel een vermoeden: de onzichtbaarheid van bi+ mensen lijkt mij een van de puzzelstukjes die antwoord geven op de vraag ‘waarom ervaren bi+ mensen zo vaak psychische problemen?’ Net als de negatieve reacties die je als bi+ persoon krijgt als je wél zichtbaar bent. Dus, lieve lezers, als ik een schitterend voornemen voor 2021 mag opperen: trek de identiteit van bi+ mensen niet in twijfel!
72 procent van de respondenten is het (zeer) eens met de stelling ‘Biseksualiteit kan besproken worden op de VU’
Een positieve noot is dat het relatief goed lijkt te gaan met het onderwerp bi+ op de VU-campus. In 2020 stuurde VU Pride een mini-enquête naar de 288 lezers van onze nieuwsbrief, waarop welgeteld 233 mensen reageerden (menig marketingbureau zou jaloers zijn op zoveel respons). Uitkomsten van de enquête? Van de respondenten is 72 procent het (zeer) eens met de stelling ‘biseksualiteit kan besproken worden op de VU’. Ook bleek 50 procent van de respondenten twee of meer biseksuele personen op de VU te kennen. Kijk, dat zijn de betere cijfers. Toch nog een rooskleurig einde van deze ietwat zware blog.
En nog meer goed nieuws: de maandelijkse praatgroep ‘VU Pride Talks’ staat op maandag 15 februari geheel en al in het teken van bi+. En op woensdag 17 februari verwelkomen we onderzoeker Jantine van Lisdonk, die aan de VU gepromoveerd is en onderzoek doet naar seksualiteit en gender. Zij praat tijdens onze Wild Wednesday Webinar over relatiediversiteit en besteedt daarbij aandacht aan de rol die bi+ in haar werk heeft gespeeld.
Geïnteresseerd om deel te nemen aan deze events? Neem eens een kijkje op onze Instagram. Voor vragen, ideeën of ander leuk nieuws rondom bi+ of rondom andere LHTQIA+ onderwerpen: mail ons.
programmacoördinator VU Pride
Reageren?
Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.