Zorg dat je het studentenstatuut kent

25 mei 2018

Zorg dat je het studentenstatuut kent

Ken jij de regeling aanmelding en inschrijving? De regeling ongewenst gedrag? En de regeling profileringsfonds? Deze staan in het belangrijkste VU-document voor studenten: het studentenstatuut. De USR heeft instemmingsrecht op het statuut en zorgt ervoor dat de informatie overeenkomt met de bijhorende regelingen.
In het studentenstatuut, dat jaarlijks wordt vastgesteld, staan alle geldende rechten en plichten voor studenten. Het geeft de belangrijkste bepalingen weer die voortkomen uit de regelingen voor studenten.
Nu snap ik dat je als student soms wel betere dingen te doen hebt dan het bekijken, het lezen of zelfs kennen van zulke bepalingen. Maar het níét kennen of níét kunnen vinden van bepalingen kan nadelig uitpakken. Studenten moeten met een vinkje aangeven dat ze het studentenstatuut en alle relevante VU-regelingen kennen en weten te vinden op vu.nl en VUnet. In de praktijk betekent dat wanneer jij bijvoorbeeld niet op de hoogte bent van een bepaalde regeling en daardoor problemen met je studie en/of tentamens krijgt, jij je niet meer kunt beroepen op onwetendheid.

Bestudeer de regelingen die op jou van toepassing zijn

Waar het akkoord gaan met de algemene voorwaarden van Apple, Google, Microsoft en andere diensten goed gaat zonder deze te lezen, is het dus voor studenten wél belangrijk om de voorwaarden die de VU bij inschrijving of herschrijving aan studenten stelt, goed door te nemen. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan en met nadelige gevolgen te maken krijgt. Zoals: het niet krijgen van je bestuursbeurs, het niet mogen deelnemen aan een vak of tentamen of zelfs niet ingeschreven staan voor een studiejaar.
Wil jij niet onaangenaam verrast worden? Lees dan ten minste één keer het studentenstatuut goed door, en bestudeer de regelingen die op jou van toepassing zijn. Dan ben je op de hoogte van jouw rechten en plichten en hoef je je daarover geen zorgen meer te maken. Het halen van tentamens is al zwaar genoeg. Zorg ervoor dat jij weet waar je een vinkje voor zet!

KOEN VAN DIJK, raadslid