Wij willen dat het goed gaat met jullie

14 september 2018

Wij willen dat het goed gaat met jullie

Hoewel ik jullie graag nog eens wil vertellen hoeveel zin we er allemaal in hebben, wordt het tijd om eens iets dieper in te gaan op waar we nu allemaal mee bezig zijn.

We zijn al enkele weken officieel in functie en zijn meteen hard aan het werk gegaan. Allereerst met de kwaliteitsafspraken, die staan zogezegd hoog op de agenda. Het geld dat op de lange termijn vrijkomt door de studievoorschotmiddelen moet de kwaliteit van het onderwijs bevorderen. De kwaliteitsafspraken gaan weliswaar over landelijk vastgestelde thema’s, maar de VU mag die voor een groot deel ook zelf invullen. Zowel de facultaire studentenraden als de universitaire studentenraad praten mee over de besteding van dat geld. We kunnen hier echt een verschil maken, dus dat gaan we ook doen!

En ons volgende onderwerp kan je niet ontgaan zijn. Ook al volg je het nieuws niet op de voet, je weet dat heel veel studenten onder grote psychische druk staan. Krantenkoppen als ‘Studentenpsychologen niet aan te slepen’ en ‘Studenten bezwijken onder prestatiedruk’ komen je vast bekend voor. Misschien merk je het ook in je nabije omgeving of heb jij er zelf mee te maken. Dat de psychische druk onder studenten hoog is, mag duidelijk zijn. Dat die druk niet heel eenvoudig op te lossen is, is helaas ook een feit.

Als jij een burn-out voelt aankomen, ga dan naar een studentenpsycholoog aan de VU

Gelukkig heeft de grootste landelijke studentenorganisatie, het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), handvatten aan de onderwijsinstellingen aangereikt om dit probleem aan te pakken. Aan de USR de taak om in de gaten te houden of dit ook daadwerkelijk gebeurt: wij zijn er namelijk voor de studenten en we willen dat het goed gaat met jullie. Omdat studentenwelzijn onder mijn portefeuille Studentgerichte Ondersteuning valt, voel ik me extra verantwoordelijk hiervoor.

Mocht jijzelf last hebben van veel stress, of voel je een burn-out aankomen en ben je vaak uitgeput, ga naar een studentenpsycholoog aan de VU. Samen met de psycholoog kun je kijken wat de beste aanpak is om weer lekker in je vel te komen.

Rosanne Molendijk, algemeen raadslid
r.molendijk@studentenraadvu.nl