Waarom we nutteloze partijen zouden moeten verbieden

30 maart 2016

Waarom we nutteloze partijen zouden moeten verbieden

De VVD kwam met een voorstel: de VVD wil alleen nuttige opleidingen aanbieden op de universiteit. Nuttig wordt hier begrepen als ‘perspectief op de arbeidsmarkt of geld in het laatje voor de werkgever’. Je vraagt je af: zou de VVD zelf tegemoet komen aan die criteria? Wat zou dit beleid betekenen voor de arbeidsmarkt en de werkgevers? Volgens mij heeft de VVD hier helemaal niet over nagedacht. Logisch, want de VVD vindt dat studies waarbij je moet nadenken nutteloos zijn, die brengen immers niet direct geld in het laatje en je hebt ook geen concrete arbeidsperspectieven. Arme VVD, laat ik dan maar eens voor Duisenberg gaan nadenken. Wat zou er gebeuren als je het beleid van VVD doorvoert?

Gelukkig hoef ik niet al te diep te graven in mijn geheugen om een voorbeeld aan te grijpen van exemplarisch VVD-beleid: Japan. Japan heeft een wet geïntroduceerd die een verbod oplegt aan alle nutteloze studies. Japan is niet het enige land in Azië dat een focus legt op nut, ook China en Zuid-Korea doen hieraan mee. Wat je echter ziet in die landen, is dat zij nu zoeken naar manieren om het creatieve curriculum ook daar te introduceren. Het creatieve curriculum van de liberal arts, ofwel: de vrije kunsten. Juist de focus op nut zorgt voor een teloorgang in innovatie en creativiteit. Studies als filosofie en Duits hebben wellicht geen nut op de korte termijn, maar op de lange termijn zijn ze onmisbaar in het economische landschap van een land in de wereldtop.

Ook onze recente geschiedenis geeft een inkijkje in beleid rond arbeidsperspectieven. De overheid heeft de keuze voor technische studies de afgelopen jaren enorm gestimuleerd. Inmiddels kunnen de technische universiteiten de instroom niet meer aan en hebben sommige universiteiten een numerus fixus ingesteld.

Overheidsbeleid dat telkens de focus verlegt, helpt dus geen enkele malle moer

De focus op technische studies kwam in een tijd dat er een lerarenoverschot was. Een lerarenoverschot dat ontstond doordat de overheid voorspeld had dat er een lerarentekort zou komen. De overheid ging mensen stimuleren om leraar te worden et voilà, mensen gingen leraar worden. Dus werd de focus verlegd van lerarenopleiding naar technische studie, en inmiddels kampen enkele vakken weer met een lerarentekort. Kortom: het overheidsbeleid dat telkens de focus verlegt, heeft geen enkele malle moer geholpen. Dat overheidsbeleid was dus compleet nutteloos.

De VVD wil graag nutteloze studies verbieden, ik zou nu graag nutteloze partijen willen verbieden. Partijen die niet nadenken en vervolgens claimen dat ze opkomen voor algemeen nut, maar vervolgens ons land de complete nutteloosheid instorten. Daarom vraag ik nu: wilt u meer of minder VVD? De slogan voor de volgende verkiezingen zal zijn: VVD, weg ermee!

hits 1952