Vrouwen dachten vroeger ook al

19 januari 2016

Vrouwen dachten vroeger ook al

Laatst zocht ik samen met een paar medestudenten de IQ-verdeling op bij de verschillende disciplines. Dergelijke exercities zijn altijd een vorm van egotripperij, aangezien filosofie standaard in een van de bovenste regionen staat. Samen met opleidingen als computerwetenschappen en natuurkunde staat filosofie aan de top van de IQ-piramide, met communicatiewetenschappen en bestuurskunde ergens onderaan. Niets nieuws, niets schokkends, behalve dat een van de grafieken ook inging op de verhouding man/vrouw: hoe minder vrouwen in een discipline, hoe hoger het IQ. ()

Voordat u nu gaat schreeuwen tegen uw computerscherm dat die witte mannelijke columnist naast godsdienstwaanzinnige ook nog eens seksist is, moet u weten dat de algemene IQ-verdeling in het land gelijk is. Er is dus geen probleem met de vrouwen, maar met de vakgebieden. Op de een of andere manier worden de hyperintelligente dames van dit land afgeschrikt door de inhoud of de cultuur die rondom vakgebieden hangt. Gelukkig wordt dankzij de wiskundemeisjes het imago van dat vak ontgenderd, wat uiteraard ook doorwerking zal hebben op de overige disciplines aan de top van de IQ-piramide. Qua inhoud is de petitie die aankomende donderdag wordt aangeboden aan onze rector magnificus (Petition Diversifying Philosophy) een stap in de goede richting.

Is deze witte mannelijke columnist naast godsdienstwaanzinnige
ook nog eens seksist?

Een van de eisen in deze petitie is het quotum van minimaal één vrouwelijke filosoof per vak. De eerste reactie is dan altijd dat er vroeger toch helemaal niet zoveel vrouwelijke filosofen waren. Vroeger, in die donkere middeleeuwen, konden vrouwen niet denken. Het is pas met de emancipatie van de vrouw dat ze is gaan denken. Als ik dit zo opschrijf kunt u de drogreden wellicht al zien, maar het is onzin te denken dat vrouwen pas op een bepaald moment in de geschiedenis hun hersenen zijn gaan gebruiken.

Zo is er bijvoorbeeld Hildegard van Bingen, die bedreven was in praktisch alle wetenschapsgebieden van de middeleeuwen. Bovendien is ze de eerste componiste van een stuk klassieke muziek die bij naam bekend is. Een paar eeuwen later komt Hadewijch op het toneel, die in het middelnederlands zeer hoogwaardige theologie bedreef. Zolang we echter de misvatting in stand houden dat vrouwen vroeger niet dachten, zal het onderzoek naar onder andere hun geschriften niet zo’n vaart nemen. Gevolg is dat vrouwen zich niet meer thuis voelen binnen de algehele filosofie en hun ei kwijt willen in genderstudies. Het is dus van wezensbelang voor de toegankelijkheid van de filosofie dat er meer aandacht komt voor de vrouwelijke denkers van vroeger tijden. Komt daarom allen naar het symposium en de uitreiking van de petitie! 2015 bracht ons een vrouwelijke protagonist in Star Wars, laat 2016 het jaar worden van de opname van vrouwelijke denkers in de gehele canon van filosofie.

hits 2199

{ Lees de 1 reactie }

Een hypothetische verklaring voor die correlatie kan ook zijn dat vrouwen minder lui zijn dan mannen, en minder snel terugschrikken van een uitdaging. Misschien gaan wel meer vrouwen dan mannen studeren, en dus ook meer vrouwen met een lager IQ, waardoor het gemiddelde IQ van de studerende vrouw lager is, en dus meer vrouwen bij een studie een lager gemiddeld IQ tot gevolg heeft.
Correlaties zijn een interessant ding ;)

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties