Topsalaris: topidee!

29 januari 2016

Topsalaris: topidee!

Politiefunctionarissen, topwetenschappers en bestuurders van universiteiten hebben iets met elkaar gemeen: ze krijgen allemaal meer geld dan een minister. Bovendien is er geen enkele sprake van loyaliteit bij deze mensen, als we de verdedigers van hoge salarissen moeten geloven. Stel je namelijk eens voor wat er zou gebeuren als we de salarissen naar beneden zouden doen: ze zouden en masse vertrekken naar andere functies. Deze personen zijn van zulke topkwaliteit dat we ze niet willen verliezen, dus moeten we die salarissen wel hoog houden.

De bestuurders zijn inderdaad zó enorm goed… Neem Lex Bouter, rector magnificus van de VU (2006-2013): hij was van zulke kwaliteit dat er een vertrouwenscrisis ontstond en hij per direct moest vertrekken, want de VU was te veel gericht geweest op groei. Of neem Louise Gunning, de magnifieke collegevoorzitter van de UvA (2012-2015), die trad zo goed op tijdens de hele affaire van het Maagdenhuis dit jaar dat ze meteen voorzitter mocht worden van de Nationale Wetenschapsagenda. Er is geen enkele reden om te suggereren dat het salaris van bestuurders naar beneden zou moeten gaan.

De loyaliteit aan je vakgebied is iets van vroeger.
Tegenwoordig zijn mensen loyaal aan hun geld

Ik gok dat een topwetenschapper als Diederik Stapel ook direct naar het buitenland was vertrokken als er tegen hem werd gezegd dat zijn salaris naar beneden werd bijgesteld. Laten we verder zwijgen over het uitmuntende werk van voormalig Nationaal Korpschef Gerard Bouman tijdens de protesten naar aanleiding van de lage salarissen van het blauw op straat.

Het idee dat er wetenschappelijk onderzoek zou zijn dat stelt dat het wellicht beter is om je bij creatieve beroepen minder te richten op de financiële beloning is natuurlijk ook onzin. De beloning zorgt juist voor een betere toekomst. De loyaliteit aan je vakgebied is daarom ook iets van vroegere tijden. De mensen zijn tegenwoordig loyaal aan hun geld. Om vooruitgang te bewerkstelligen is het zaak dat we allemaal iets inleveren ter meerdere eer en glorie van de enkele uitzonderlijken.

hits 1917

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties