Taarten bakken

23 januari 2018

Taarten bakken

Als we op een station zijn, hebben we een strak schema. We liggen 24 of 48 uur stil om metingen te doen. Maar van tevoren een schema maken is toch wel lastig op een schip. Je ben totaal afhankelijk van wat de oceaan doet. Bij een sterke stroming kan het schip opeens twaalf uur eerder op het station aankomen of juist twaalf uur te laat. En bij hoge golven kunnen er bijvoorbeeld geen sedimentkernen worden genomen. Dat hebben we al een keer gehad: ik had me erop voorbereid dat het een lange avond zou worden, waarbij we drie uur moesten wachten tot ons sediment uit de diepte naar boven zou komen, maar we moesten het experiment afblazen. Ik was stiekem een beetje teleurgesteld. Maar zo gaat dat nou eenmaal aan boord een onderzoekschip. Een van de dingen die ik heb geleerd op het schip is dat je flexibel moet zijn.

Hoewel de focus op wetenschap ligt, gaat ondertussen het leven ook gewoon door. Verjaardagen worden zeker niet vergeten. Ik ben niet alleen een enthousiaste student maar ook een goede taartenbakster (al zeg ik het zelf). Toen ik hoorde dat we drie verjaardagen zouden hebben tijdens deze expeditie en dat onze chef Leon geen grote fan is van taarten bakken, was ik erg blij. Met plezier heb ik tijd vrij kunnen maken om twee heerlijke verjaardagstaarten te maken. Tijdens de koffiepauze wordt er gezongen en al snel wordt de taart aangesneden en opgepeuzeld.

Eigenlijk weten we meer van de achterkant van de maan dan van de oceanen

Op avonden dat het schip ‘stoomt’ is er ruimte voor lezingen waarin de wetenschappers aan elkaar uitleggen wat ze precies onderzoeken, hoe ze dat doen en waarom. Ik maak het schema voor de lezingen, dat is een leuke taak. Hoewel de onderzoeken erg van elkaar verschillen vallen ze onder hetzelfde thema, namelijk de veranderende oceaan. Zo onderzoekt Judith van Bleijswijk van het NIOZ mariene schimmels die een rol spelen in de afbraak van algen, maar ook isoleert zij zogenaamd omgevings-DNA uit het zeewater. Door alleen naar het erfelijk materiaal in water te kijken, kun je zien welke diersoorten er allemaal in het gebied leven zonder dat je ze zelfs heb gezien. Onvoorstelbaar vind ik dat!

 

Expeditie Nico

In totaal is het onderzoeksschip Pelagia  zeven maanden onderweg. Er doen zo’n honderd onderzoekers mee aan de zogeheten NICO-expeditie (Netherlands Initiative Changing Oceans), waarin veranderende klimatologische omstandigheden op zee  worden onderzocht. Naast aardwetenschappers zijn er marien biologen en oceanografen aan boord.
Van de VU varen onder meer Frank Peeters (mariene paleontologie) en Geert-Jan Brummer (bijzonder hoogleraar oceanografie) mee.

Twee biologen onderzoeken de invloed van oceaanverzuring op de vleugelslakjes. Het is hun gelukt om ze levend in cultuur te houden door ze te voeden met een speciaal dieet, iets wat anderen nog niet eerder is gelukt. Twee anderen observeren vanaf boven op het schip de vogels en grote marien zoogdieren. Wij, aardwetenschappers, zijn helemaal in de ban van sedimentmonsters van de oceaanbodem. We bemonstern op duizenden meters diepte de donkere verlaten oceaanbodem door er sedimentkernen van te nemen met een piston corer. Met dit soort monsters kunnnen geologen bijvoorbeeld de temperatuur van het oceaanwater uit de laatste ijstijd afleiden.

Het verbaast me elke keer weer hoe weinig we er eigenlijk weten over de oceaan, terwijl oceanen ongeveer 70% van de aardoppervlakte in beslag nemen.  Ik geniet ontzettend van deze expeditie. Af en toe vermoeiend, maar zeker de moeite waard. Het heeft me een deel van onderzoek doen laten zien waarmee ik vanuit een collegezaal nooit mee in aanraking was gekomen. Ik heb kunnen voorproeven hoe het is om mariene geologie te doen. Het is bijzonder leerzaam om als aardwetenschapper te ervaren dat oceaanonderzoek zo divers is, en dat er nog zoveel valt te leren. Mijn conclusie is dat we eigenlijk meer van de achterkant van de maan weten dan van de oceanen.

hits 2201

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.