Shanghai zit vol met sport

01 maart 2017

Shanghai zit vol met sport

Sport hoort bij onze samenleving; onze helden worden door sport gemaakt. Wat ik nog mooier aan sport vind, is dat het mensen verbindt, ervoor zorgt dat mensen zowel fysiek als mentaal gezond blijven, en het meest belangrijke: het is gewoon heel leuk om te doen. Je raadt het al: ik ben een fanatieke sportliefhebber, ik kijk regelmatig door een sportbril naar de wereld. Ik was dus ook heel benieuwd hoe sport in Shanghai wordt beoefend. Daarom ben ik wat sportwedstrijden gaan bezoeken.

Voetbal zit in ieder geval niet in de Chinese cultuur, ontdekte ik al snel. Hier trapt niemand een balletje op straat, en dat zag ik ook wel terug in de ‘topcompetitie’. Tijdens een voetbalwedstrijd van SIPG Shanghai mocht ik het lage niveau met eigen ogen bewonderen in een bijna leeg stadion. President Xi Jinping wil daar graag verandering in brengen en heeft uitgesproken binnen 10 jaar wereldkampioen te willen worden met China. Vandaar dat je nu veel leest over vedettes die voor miljoenen worden gehaald. Want ja, alles kan hier in China. Maar bij de bezochte wedstrijd kreeg de Braziliaanse vedette Hulk het stadion nog niet vol.

Voetbalwedstrijd in Shanghai

De Amerikaanse basketballer Stephon Marbury heeft zelfs een bronzen standbeeld gekregen in Beijing

Basketbal zit wel in de Chinese cultuur en ik zie veel basketbalveldjes in Shanghai. Of dat de laatste jaren is gegroeid door de ondertussen gestopte volksheld Yao Ming, die China naar een achtste plek leidde op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing, weet ik niet. Feit is wel dat het de voetbalvedette Hulk niet lukt om een stadion vol te krijgen, maar de Amerikaanse basketballer Stephon Marbury wel. Hij scoorde tijdens de wedstrijd die ik bezocht ook de helft van alle punten en heeft het zelfs voor elkaar gekregen om een bronzen standbeeld van zichzelf te krijgen in Beijing.

Daarnaast kan iedereen hier badmintonnen. Studiegenoot Thom en ik hebben al een paar keer met onze professor een potje badminton gespeeld. Waar wij het één blok op de middelbare school kregen, heb ik het idee dat ze het hier veel meer beoefenen. En dan heb ik het nog niet over tafeltennis gehad. Bij een bezoek aan een middelbare school vlogen de effectballen me om de oren.

Badminton met de professor

Ik sport gelukkig zelf ook nog: af en toe ga ik een rondje hardlopen. Er zijn alleen weinig Shanghainezen met wie ik die passie kan delen. Dat ligt waarschijnlijk ook aan de drukte in de stad en de smog, die overigens erg meevalt. Ik geniet van het hardlopen hier, maar de ambitie een standbeeld in Shanghai te krijgen laat ik toch maar even varen.