Over vrienden (en een penisfestival)

12 april 2017

Over vrienden (en een penisfestival)

Tomodachi (‘vrienden’), daar hoef ik normaal gesproken niet over na te denken. Ze zijn er gewoon altijd geweest. Mijn vrienden heb ik leren kennen op verschillende manieren: klasgenoten tijdens de middelbare school, trainingsmaatjes via de tennisvereniging of studiegenoten van de VU. Ik hoefde nergens over na te denken, de vriendschappen ontstonden op een natuurlijke wijze. Nu ik aan de andere kant van de wereld ben beland, gaat deze regel niet meer op. Hoe moet het nu verder?Shoppen in Tokio

Het hielp ook niet dat ik op eigen houtje vanaf Amsterdam naar mijn studentenflat in een buitenwijk van Tokio vertrok. Zelfstandigheid vind ik prachtig (een van de redenen voor mijn uitwisseling), maar het betekende ook dat ik in mijn eentje aankwam in een onbekende omgeving.

Het hielp ook niet dat een loungeplaats ontbreekt in mijn studentenflat, er is alleen een gezamenlijke eetzaal. De eerste paar dagen heb ik nauwelijks - lees: totaal niet - gesproken met flatgenoten. En de oriëntatiedag van mijn gastuniversiteit Waseda was ook pas een week na mijn aankomst. Ontzettend vervelend.

Dan maar de toeristische plaatsen bezoeken die ik van tevoren had uitgezocht. Mijn ontdekkingsreis bracht mij naar verschillende delen van Tokio. Ik heb het drukke leven in Shinjuku mogen zien, de ultra-hippe modewinkels in Shibuya bezocht, de (anime)fanatiekelingen - beter bekend als otaku's - winkels uit zien lopen met obscure collectorsitems en tenslotte heb ik vele excentriekelingen rond zien lopen in de meest waanzinnige kleding in hun thuishaven Harajuku.

De verheerlijking van de penis is in vele vormen terug te vinden: snoepjes, T-shirts, lolly's en kaarsenDat klinkt natuurlijk allemaal fantastisch. Maar het is toch echt leuker om met vrienden iets te ondernemen. Dus ging ik last minute mee met een studiegenoot uit Argentinië naar een wel heel bijzonder festival, het Kanamara-festival. Dat is een jaarlijks evenement in Kawasaki, een stad binnen de metropool Tokio.

En als ik zeg bijzonder, dan bedoel ik heel uitzonderlijk. Het festival heet namelijk ook wel het vruchtbaarheidsfestival, of in minder bedekte termen: het penisfestival. Hier is het mannelijke geslachtsdeel hét item. De verheerlijking is in vele vormen terug te vinden: lekkere snoepjes met opdruk, T-shirts met felle prints, lolly’s in diverse maten met fruitsmaak, kaarsen met speciale geurtjes en vele andere hebbedingetjes. Met diverse eetstandjes, een prachtige parade met enorme fallusbeelden en livebandjes (die overigens "normale" bekende popliedjes speelden) was het festival voor mij een groot succes.

Kanamara-festival in Tokio

Inmiddels heb ik binnen een korte tijd een hele leuke (internationale) vriendengroep kunnen opbouwen. Het opbouwen van een band is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Wat helpt is dat iedereen die hier aankomt in hetzelfde schuitje zit en dolgraag nieuwe vrienden wil maken. Zolang je genoeg moeite doet om anderen te leren kennen komt het helemaal goed. Ook omdat er niet alleen in Tokio maar in heel Japan meer dan genoeg te doen is.

Nu zit ik met het luxeprobleem dat wij als groep niet weten wat wij als eerste moeten ondernemen. De Fuji-berg beklimmen staat hoog op iedereens lijstje, dus dat zou zomaar binnenkort het eerste echte groepsuitje kunnen worden.