Op de gezondheid?

18 december 2017

Op de gezondheid?

De VU is een bijzondere universiteit. Niet alleen vanwege haar maatschappelijke betrokkenheid, maar ook omdat het misschien wel de enige universiteit in Nederland is waar er meerdere inpandige kroegen te vinden zijn. In de Stelling wordt elke woensdag- en vrijdagavond gedronken door de biologen en biomedici. De  geologen hebben hun Houtzagerij en ongetwijfeld zijn er ook in het hoofdgebouw studieverenigingen met een eigen kroeg.

Die kroegen zijn uniek omdat ze bijdragen aan het gemeenschapsgevoel binnen de universiteit en een plek bieden waar docenten en studenten elkaar kunnen ontmoeten. Wat deze plekken ook bijzonder maakt is dat je er voor weinig geld veel kunt drinken. Dat wordt dan ook met groot enhousiasme gedaan. Op een reguliere avond luidt met grote regelmaat de bel voor een meter bier, en de speciale biertjes zijn vrijwel altijd op aan het eind van de avond.

Hier wringt mijn probleem. Ik hou van een lekker biertje. Maar de laatste jaren laten steeds meer onderzoeken zien dat alcohol echt niet goed is voor de gezondheid. De Gezondheidsraad rapporteert op basis van grote overzichtstudies dat de lange termijn effecten van alcohol leiden tot een verhoogde kans op verschillende soorten kanker, zelfs bij een relatief geringe alcoholconsumptie. Bij vrouwen neemt de kans op borstkanker al met 10 procent toe bij maar twee glazen per dag. Bij mannen zijn drie glazen per dag genoeg om de kans op darmkanker met 20 procent te verhogen.

Is het goed dat een universiteit drankgebruik stimuleert?

Dit zijn zorgvuldig uitgevoerde meta-analyses van studies met cohorten van honderdduizenden deelnemers. Geen nepnieuws dus. Als wetenschappers kunnen we niet om deze kennis heen. Toch wordt alcohol niet serieus genomen als gezondheidsrisico. Sterker nog, geen feestelijke gelegenheid bij de VU zonder dat er bier en wijn wordt geserveerd. En de prijs van de alcoholische consumpties bij de verenigingscafés zijn zo laag dat er vaak al drie biertjes staan te wachten voordat je de eerste op hebt.

Natuurlijk, studenten zijn volwassen en iedereen kan zijn eigen verantwoordelijkheid nemen. Maar voor mezelf ben ik er nog niet uit. Is het goed dat een universiteit drankgebruik stimuleert? Op z’n minst zou er een discussie over gevoerd moeten worden. Op de gezondheid!

{ Lees de 1 reactie }

Na deze promotie wil ik toch graag wat kwijt. Het heet de Tegenstelling. De stelling is toevallig al 26 jaar gesloten. De Stelling was in de kelder van het w&n gebouw (achter een stelling) en sinds halverwege 1991 is er verhuisd naar d-103. (Voor een volledig omschrijving en geschiedenis verwijs ik iedereen graag naar: www.gyrinus.nl/de-tegenstelling Hier wordt nu wekelijks op woensdag gekookt/gegeten en gedronken en op vrijdag pizza gebakken. Uiteraard wordt er ook altijd fris geschonken voor de liefhebber.
Verder is het officieel geen kroeg, maar een gezelligheidsruimte. Maar genoeg mierenneukerij van mij.. Tot op de borrel en een fijne kerst!