M/V/T

25 januari 2017

M/V/T

Al jarenlang maakt een vraag naar de sekse van de deelnemer standaard deel uit van mijn onderzoek. Wat is je geslacht? Kruis aan: jongen of meisje, man of vrouw. Zelf heb ik ook al ontelbaar keren uit deze twee opties het antwoord ‘vrouw’ gekozen. Zonder er veel aandacht aan te besteden, zoals ik ook zonder nadenken het damestoilet kies en als ik kleding wil kopen naar de damesafdeling loop. Het laat zien dat we er vanzelfsprekend van uitgaan dat sekse uit twee categorieën bestaat. Niet zo raar: de uiterlijke geslachtskenmerken suggereren een binaire verdeling; en voor de meesten van ons is ‘het is een meisje!’ of ‘het is een jongen!’ het eerste labeltje dat we hebben gekregen. Maar zo simpel is het niet: naast jongen of meisje zijn er nog andere mogelijkheden. Intersex bijvoorbeeld, waarbij de biologische kenmerken niet passen bij het binaire onderscheid, of genderfluid, waarbij de gender-identiteit tussen man en vrouw kan fluctueren. Onder de optie ‘custom’ heeft Facebook nog minstens 50 andere opties om gender te omschrijven.

Facebook heeft nog minstens 50 andere opties om gender te omschrijven

Dat betekent dus dat niet iedereen zich in de keuze tussen man of vrouw kan herkennen. En dat het nodig is om dan misschien geen vijftig, maar op z’n minst nog een derde keuze aan de antwoordopties toe te voegen: Man/Vrouw/Trans. Of: Man/Vrouw/Anders. En bovendien om niet alleen naar sekse bij de geboorte te vragen, maar ook naar identiteit. Al is het maar om deze groep te erkennen en de binaire norm te nuanceren. Maar dat is niet de enige reden. Het is ook een verlies van belangrijke informatie als we de variatie tot twee categorieën reduceren. Zeker in wetenschappelijk onderzoek waar sekseverschillen relevant zijn. Bijvoorbeeld in het onderzoek naar structuur en functie van de hersenen. Al jarenlang wordt verwoed gediscussieerd over de vraag of de hersenen van mannen en vrouwen verschillend zijn en wat de betekenis is van eventuele verschillen. We komen vast een flinke stap verder als we in dit onderzoek niet alleen maar mannen met vrouwen contrasteren, maar ook rekening houden met de variatie in gender-identiteit.

 

hits 2741

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties