Laat je niet intimideren!

28 mei 2018

Laat je niet intimideren!

Mijn middelbareschooltijd ligt al ver achter me, maar ik herinner me nog levendig dat er in elke klas wel zo’n jongen zat die de baas over andere leerlingen speelde door bangmakerij en intimidatie. Zodra iemand iets zei of deed dat hem niet beviel, richtte hij al zijn venijn op die ene persoon om deze de mond te snoeren.

In de academische wereld gaat het er meestal beschaafder aan toe, maar de afgelopen maanden voelde ik me toch weer even een middelbare scholier. Wat is er aan de hand? Door mee te werken aan een artikel over ijsberen en klimaatverandering heb ik me de woede op de hals gehaald van ontkenners van klimaatverandering, met grove intimidatie als gevolg.

De klimaatdiscussie speelt zich voor een groot gedeelte op sociale media af, en klimaatblogs hebben een grote invloed op de beeldvorming bij het publiek. Ons artikel liet zien dat klimaatsceptische blogs weliswaar zeggen zich op wetenschap te baseren, maar dat hun standpunten in realiteit ver van de wetenschappelijke literatuur staan. De inhoud van deze blogs is namelijk grotendeels gebaseerd op uitspraken van één zelfbenoemde ijsberenexpert die geen enkel gerefereerd artikel over ijsberenpopulaties heeft.

Universiteiten moeten zich pontificaal uitspreken tegen bedreiging

Die bevindingen waren tegen het zere been van de klimaatsceptici en hebben geleid tot een inmiddels maanden voortdurend intimidatieoffensief tegen de auteurs van het gewraakte artikel. Enkele voorbeelden: dreigen met rechtsvervolging wegens smaad, appelleren bij de uitgevers om de publicatie tegen te houden, een bombardement aan beroepen op de Wet openbaarheid van bestuur om de e-mailcorrespondentie van de auteurs in handen te krijgen, ongefundeerde aantijgingen over de auteurs naar hun werkgevers sturen en veel scheldpartijen in de blogosfeer. Kortom, grensoverschrijdend gedrag dat het normale debat bijna onmogelijk maakt.

Middelbare scholen hebben tegenwoordig programma’s om pesters te stoppen en scholieren weerbaar te maken tegen pesterijen, maar studenten en wetenschappers worden op dit gebied nauwelijks ondersteund. Universiteiten zouden zich pontificaal moeten uitspreken tegen bedreiging en intimiderend gedrag, en maatregelen nemen als hun werknemers zich hier schuldig aan maken. Alleen zo kunnen wetenschappers onbevreesd hun kennis inbrengen in maatschappelijk relevante kwesties en de strijd aanbinden tegen foute informatie op sociale media.