Hoe mijn Thanksgiving (bijna) strandde op de grens

29 november 2017

Hoe mijn Thanksgiving (bijna) strandde op de grens

Ondanks het feit dat ik flat broke ben, had ik toch een reisje naar Canada gepland tijdens de ‘Thanksgiving Break’. Alles was tot in de puntjes georganiseerd. Dachten we.

Het plan: vliegen naar Quebec, de trein naar Ottawa en eindigden in Montreal. Gelukkig hadden we dit al een tijdje geleden geboekt, dus hoefde ik niet opeens een grote som geld tevoorschijn toveren.

We hadden ruim de tijd genomen voor ons tripje. Bijna alle studenten, inclusief ik, hadden de maandag en/of de dinsdag van de Thanksgiving-week geskipt. Officieel was de break van woensdag tot en met zondag, maar veel medestudenten waren zelfs de week daarvoor al weg.

Familiebezoek

Voor Amerikanen is het heel normaal dat je zo ver gaat studeren van je familie en vrienden, dus als ze voor een lange tijd naar huis kunnen, grijpen ze die kans. Docenten waren er op voorbereid dat het erg rustig zou worden; veel leraren lieten hun les uitvallen of maakten aanwezigheid niet verplicht.

Ook qua kleding was ik voorbereid op de trip. Het weekend ervoor was ik naar Chicago en daar merkte ik dat mijn zogenaamde “winterjas” niet sterk genoeg was voor deze winter. En aangezien ik naar Canada ging, waar het nog een tandje kouder is, had ik maar iets warmers aangeschaft.

'Voor mijn gevoel waren we overal op voorbereid'

Voor mijn gevoel waren we dus overal op voorbereid. We hadden al een tijdje van tevoren de vliegtickets, treinkaartjes en hostel geboekt. We hadden uitgezocht waar we allemaal heen wilden en we hadden toestemming van onze universiteit om de grens over te steken.

Totdat we bij de Canadese douane aankwamen. Na een intensieve één-op-één ondervraging bleek dat we toch iets waren vergeten: mijn medereizigers hadden geen eTA (een elektronisch visum) aangevraagd. Voor de verandering had ik wél mijn zaakjes op orde.

Twee opties

We werden apart genomen bij de douane, waar ons werd verteld dat er twee opties waren: optie één was ons terugsturen naar Amerika, optie twee was ter plekke een eTA aanvragen. Uiteraard kozen wij optie twee. We hadden mazzel, omdat het vakantie was en de douanier deze niet wilde verpesten.

En zo bereikten we toch nog Canada. Jammer genoeg vieren Canadezen geen Thanksgiving, maar er was wel al overal kerstversiering en de kerstmarkten werden opgebouwd. Ongeveer elk boompje, huisje of winkeltje hing vol met lichtjes. Samen met het winterse weer zorgde het voor een instant kerstgevoel. Want zulke sneeuw, dat heb ik in Nederland al een tijdje niet gezien.

{ Lees de 1 reactie }

Correctie: Canadezen vieren wel degelijk Thanksgiving, al is het op een andere dag dan in de VS. Dit jaar viel het Canadese Thanksgiving op 9 October.