Grijp deze kans, stel je verkiesbaar

26 januari 2018

Grijp deze kans, stel je verkiesbaar

De universitaire studentenraad van de VU. Heb je daar weleens van gehoord? Ja, dat ene clubje dat ergens in het Studentendok in het hoofdgebouw zit. Het clubje studenten dat in april vier dagen lang keihard campagne voert. Ja, dat zijn die raadsleden die verkozen zijn door jullie studenten.

Jaarlijks vormt een select groepje van VU-studenten de USR. Zij zijn verantwoordelijk voor het toezien op en meedenken over het beleid van deze universiteit. Denk daarbij aan de indeling van studieplekken, het meebeslissen over een begroting van ruim 500 miljoen euro en het bedenken en indienen van initiatieven. Wat dacht je van het reglement over het cameratoezicht? Ja, ook daar hebben wij wat over te zeggen.

Op elke universiteit is medezeggenschap verplicht door de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Die wet brengt ook rechten met zich mee: instemmings-, advies-, informatie- en initiatiefrecht. De studentenraad heeft dus een grote verantwoordelijkheid als gesprekpartner van het college van bestuur. Zo’n grote verantwoordelijkheid is wel terecht, je vertegenwoordigt immers als raadslid meer dan 23.000 studenten.

Wat ik hier heb geleerd, blijft mij de rest van mijn leven bij

Wat ik de afgelopen maanden heb geleerd zal mij de rest van mijn leven bijblijven. Voor ik aan mijn ontdekkingstocht bij de USR begon, had ik werkelijk geen flauw idee hoe men een universiteit bestuurt, hoe het beleid tot stand komt en gehandhaafd wordt. Mijn ervaring is dat je in de studentenraad je bestuurlijke vaardigheden in een rap tempo ontwikkelt tot een hoger niveau.

Als je toch van plan bent om na te denken of een bestuursjaar iets voor jou is, denk dan in elk geval groot. The magic lies in big thinking. Mijn advies is om deze kans om USR-lid te worden met beide handen te grijpen. Je weet maar nooit waar deze ontdekkingstocht jou brengt. Ik heb het geluk om die prachtige tocht nu te maken. Kansen kloppen slechts zelden aan de deur. Deze USR-deur staat in elk geval wagenwijd open! Spreekt dit je aan? Kom dan naar onze informatieavond op maandag 5 februari van 18 tot 19.30 uur in het W&N-gebouw C-659.

YASSINE DAIA, coördinator communicatie
y.daia@studentenraadvu.nl