Going global

23 maart 2018

Going global

De internationalisering van het onderwijs op Nederlandse universiteiten is vaak in het nieuws. Zo ook op de VU. Vaak gaat het dan over het Engelstalig maken van bachelors en de groei van volledig Engelstalige studies. De kwaliteit van het Engels van docenten staat nogal eens ter discussie, en sommige docenten voelen zich hierin weinig ondersteund. Je hoort ook klachten over het verplichte Engels in een collegezaal voor Nederlandse studenten. Dit onnodig verengelsen van opleidingen wordt vaker aangekaart. Het curriculum internationaliseren is prima, zolang het maar daadwerkelijk iets toevoegt aan het onderwijs.

Internationalisering in het onderwijs heeft wel degelijk voordelen. Zo zorgen internationale studenten voor diversiteit in de collegezalen. En door de komst van studenten uit alle hoeken van de wereld leren we veel over verschillende culturen. Buitenlandse studenten bieden ook nieuwe perspectieven bij het bespreken van maatschappelijke ontwikkelingen. Het onderwijs innoveert echt door middel van de international classroom. Bij de discussie over internationalisering moet je dus zowel de voor- als de nadelen tegen elkaar opwegen

Wij willen de voordelen van internationalisering echt benutten

De universitaire studentenraad wil deze discussie, onder meer samen met de ondernemingsraad, heel graag gaande houden. De garantie dat internationalisering niet ten koste gaat van de onderwijskwaliteit, is cruciaal voor ons. Internationalisering moet allereerst een toevoeging voor het onderwijs zijn, geen belemmering.

De USR wil de voordelen van internationalisering dan ook echt benutten. Denk aan het actief betrekken van internationale studenten bij het studentenleven op de VU. Daarmee help je deze studenten met het opbouwen van een sociaal netwerk in een nieuw land en maken ze sneller kennis met een nieuwe cultuur. En voor de nationale studenten zet de USR zich in voor goede informatievoorziening en begeleiding van het studeren in het buitenland.

Internationalisering kan een grote verrijking zijn voor je studententijd, daar strijden we dus voor.

KOEN VOORS, coördinator onderwijs en onderzoek