De vakantie die voorbij was voor je het wist

16 januari 2017

De vakantie die voorbij was voor je het wist

Als universitair student moet je deze vakantie koesteren. Er komt een zekere druk bij kijken. Je moet ervoor zorgen dat je de tijd goed besteedt. Ik kijk altijd uit naar de vakantie. Ik verheug me op alle boeken die ik ga lezen (lees: Netflix-series kijken) en ik fantaseer over de grote renovatie van mijn kamer. Toeleven naar de enige vakantie in ons vooruitzicht. Eindelijk tijd voor jezelf.

De realiteit blijkt echter anders. Je denkt dat vakantie bestaat uit 14 vrije, zorgeloze dagen. Maar niets is minder waar. Er gaan al ten minste 4 dagen vanaf: 24, 25 en 26 december en niet te vergeten nieuwjaarsdag. Nieuwsjaardag ben je weliswaar vrij maar verre van zorgeloos. Je bent met andere woorden te brak om te functioneren. Over de vermoeiende kerstdagen ga ik niet eens beginnen.

Ook de VU kan ik niet uit mijn gedachten blokken. Deze vakantie heb ik kennis mogen maken met de echte betekenis van het woord deadline.  Deze stond voor mij en mijn studiegenoten namelijk op 3 januari. Ik ga niet overdrijven en zeggen dat ik daar de halve vakantie aan heb besteed. Maar je ligt toch even net iets minder comfortabel op de bank als je weet dat er nog een monsterlijk verslag op je ligt te wachten.

De eerste paar vrije dagen kun je dus nog niet in de vakantiesferen komen. Plannen om te stappen met vrienden verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer je je werkrooster binnenkrijgt. Ik heb het twee keer geprobeerd, in de ochtend de eerste trein naar huis pakken na een avondje uit in Amsterdam. Een paar uur slapen en weer naar het werk. De avonden zijn goud, de ochtenden op het werk toch echt een stuk minder.

Voor je het weet is het 2017 en moet je genoegen nemen met het feit dat je over de helft van de vakantie zit. Wat je hebt uitgevoerd in de tussentijd weet je niet meer. Uitgerust? Allesbehalve. Het deel van de vakantie dat ik nog over heb ‘mag’ (zeggen ze dan) ik fulltime werken. De renovatie van mijn kamer wordt uiteindelijk beperkt tot het legen van mijn prullenbak en uit pure frustratie zet ik de ongelezen boeken in een kast, uit het zicht.