Colleges zo sterk als de speeches van Obama

09 maart 2018

Colleges zo sterk als de speeches van Obama

Ik ben hard op de feiten gedrukt dat ik hier niet alleen maar ben om rond te reizen en te braaien (barbecueën). Er moet ook gewoon gestudeerd worden en daar ben ik dan ook het grootste gedeelte van de tijd mee bezig.

Bij sommige vakken moet ik op de trap zitten als ik niet een half uur van tevoren in de zaal ben Het studeren verschilt best wel van Nederland. Het grootste verschil is dat studeren hier niet als een recht maar écht als een voorrecht wordt gezien. Studeren is voor de bevolking relatief heel erg duur. Daarom zijn studenten heel blij en dankbaar als ze naar de universiteit kunnen en dat is goed te merken. De collegezalen zitten he-le-maal vol omdat iedereen altijd naar college komt. Bij sommige vakken moet ik op de trap of op de grond zitten als ik niet een half uur van tevoren in de zaal ben. Opdrachten worden niet uitgesteld maar meteen gedaan. Er wordt in de avonden natuurlijk wel plezier gemaakt of uitgegaan, maar niemand piekert er over om daarom een college over te slaan. Wat dat betreft kan ik (en een hoop andere Nederlandse studenten) nog wel wat van deze mensen leren.

College University of Bloemfontein, door Julian Mekkes

Ook de colleges zelf verschillen flink. In Nederland is het echt een verrassing als een docent goed kan vertellen. Hier zijn de colleges vaak net zo sterk als de speeches van Obama. Bijna altijd zitten er wel een paar quotes van Nelson Mandela of Martin Luther King en een paar grappen tussen. Ik begrijp ze niet altijd, maar de zaal ligt in ieder geval altijd dubbel.

Tijdens het schrijven van deze blog ben ik ook mijn tas aan het inpakken. Vannacht vertrek ik met twee huisgenoten op een roadtrip naar Durban. Een mooie hike, een paar duiken en genieten van het strand staan op het programma. Er moet natuurlijk ook nog wel tijd over zijn voor de leuke dingen naast al dat studeren…