Amerikanisering van Nederland?

10 december 2015

Amerikanisering van Nederland?

Vaak lees ik via de digitale nieuwskiosk Blendle Nederlandstalige artikelen, een uitkomst voor Nederlanders in het buitenland.  Afgelopen week las ik er een artikel uit de Nieuwe Revu over de Amerikanisering van Nederland. Volgens de auteur van het artikel heeft Nederland een ‘ongezonde liefde’ voor de VS, terwijl de VS ‘een land zonder cultuur, zonder geschiedenis en zonder ziel’ is. Verder bekritiseert het stuk Amerikaanse gebruiken en stelt daar oer-Nederlandse alternatieven tegenover.

Hoewel dit stuk ongetwijfeld grappig bedoeld is, irriteerde het mij toch. De ironie van het hele artikel is namelijk dat het misschien zo is dat Amerikaanse cultuur in Nederland steeds zichtbaarder wordt, maar dat er weinig landen zijn die zo veel sporen achter zich hebben gelaten in de VS als Nederland. In plaats van Amerikanisering kom je in de VS nog overblijfselen van Nederlandisering tegen, het idee dat Nederlandse gebruiken in het buitenland overgenomen worden. Dit stamt vooral uit de Gouden Eeuw, toen onze Republiek nog een wereldmacht was.

Overal om je heen zie je hier in New York de Nederlandisering

Deze Nederlandisering vind je, vooral in de staat New York, nog overal om je heen. Ga naar New York City en de Nederlandse woorden vliegen je om de oren; van het woord stoop (stoep) tot Coney Island, dat door Nederlandse kolonisten nog Conynen Eylandt genoemd werd. Met mijn Nederlandse achternaam stellen mensen nog wel eens de vraag of ik een Dutch American ben, net als bijvoorbeeld de presidenten Theodore en Franklin D. Roosevelt, of zanger Bruce Springsteen. Hoewel deze voorbeelden slechts oppervlakkige overblijfselen zijn, zit Nederland ook dieper in de Amerikaanse cultuur en geschiedenis verankerd. Historicus Russell Shorto gaat zelfs zo ver om de Nederlandse kolonie Nieuw Nederland als bakermat van de Amerikaanse cultuur te portretteren: door haar cultuur van openheid en tolerantie (voornamelijk voor economisch gewin, dat wel) staat zij aan de basis van de Amerikaanse melting pot. Ook Nieuw Amsterdam, de hoofdstad van de kolonie, was een rusteloze, meertalige en ambitieuze stad – net als het New York City van vandaag, aldus Shorto.

Heeft de VS geen geschiedenis en cultuur? Integendeel! Een deel van de cultuur is zelfs oorspronkelijk Nederlands te noemen, waarmee Amerikanisering deels ook re-importeren van de doorontwikkelde Nederlandse cultuur is.

hits 7163

{ Lees de 1 reactie }

Wise observation from this young man. One only needs to travel throughout New York State to see all the Dutch culture. However, history also tells us how the Dutch brought in rum and gave it to the natives in order to get them to trade their furs with them....and their women. So not only is there a lot of influence in America from Dutch culture, but a lot of Dutch blood running through the people. Additionally, anyone who doesn't think America has culture is just silly or doesn't know what they are talking about. Many people discuss America and then tell me they have never been there.....

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties