Alles heeft een prijskaartje

08 juni 2018

Alles heeft een prijskaartje

Gedurende het studiejaar spreken we het college van bestuur over een breed scala aan thema’s, maar eens per jaar worden al deze onderwerpen tot één thema herleid: geld. Want of je het nou leuk vindt of niet, alles heeft een prijskaartje. Om het bestuur nog voor het opstellen van de begroting te laten weten wat onze wensen zijn, stellen we jaarlijks speerpunten op met de ondernemingsraad. Dat hebben we onlangs ook gedaan voor de begroting 2019.

De onderstaande punten zijn in het bijzonder belangrijk voor studenten:

Onderwijskwaliteit. Op de begroting van een universiteit mogen investeringen in  onderwijskwaliteit niet ontbreken. Een van de meest basale benodigdheden om het onderwijs te verbeteren is een goede vakkenevaluatie door studenten. Op die manier kunnen we op basis van hun wensen het onderwijs verbeteren. Het huidige onderwijsevaluatiesysteem is echter verouderd, dus vragen wij het bestuur om de middelen vrij te maken die nodig zijn om dit uitgestelde project snel in gang te zetten.

Een keer per jaar herleiden we al onze onderwerpen tot één thema: geld

Profileringsfonds. Voor veel studenten die vertraging oplopen in hun studie, bijvoorbeeld doordat ze een bestuursjaar doen of gezondheidsproblemen hebben, biedt de VU een vergoeding aan uit het profileringsfonds. Dit fonds is belangrijk om studenten enerzijds te ondersteunen in moeilijke tijden en anderzijds te stimuleren een jaar in de VU-gemeenschap te investeren. Hoewel het budget tot nu toe toereikend was, begint de grens wel in zicht te komen. Wij vragen het bestuur dus om uitbreiding van het budget om te voorkomen dat studenten die wel aanspraak zouden moeten kunnen maken op het fonds, in de toekomst worden afgewezen.

Studieplekken. Studenten brengen naast hun contacturen ook veel uren per week op de campus door met zelfstudie. Uit een onderzoek blijkt dat het aantal studenten dat om deze reden op de campus te vinden is, stijgt. Daarom vragen wij het bestuur meer studieplekken te realiseren. Daarnaast vragen wij hen de studieplekken vindbaarder te maken en te investeren in bijvoorbeeld een centraal scherm, waarop je gemakkelijk kunt zien welke studieplekken nog vrij zijn.

Naast deze punten spraken we met het VU-bestuur ook over internationalisering, studentondersteuning en de digitale werkomgeving.

Wil je meer hierover weten? Mail naar usr@vu.nl.

MARC LAMAIN, voorzitter USR