Alle studiepunten zijn binnen

21 december 2017

Alle studiepunten zijn binnen

Sinds afgelopen vrijdag kan ik mijn geluk niet op: ik heb alle 180 studiepunten binnen voor mijn bachelor en kan binnenkort mijn diploma aanvragen! Ik denk dat ik het pas kan geloven als ik het papiertje daadwerkelijk in mijn handen heb, maar ik voel me al dagenlang vrolijk en vooral erg opgelucht.

Dat gevoel komt om eerlijk te zijn niet alleen voort uit het feit dat ik mijn bachelor heb afgerond, maar ook omdat ik de gang van zaken op deze universiteit niet begrijp en vooral niet fijn vind. Het is veel te chaotisch, docenten sturen je van het kastje naar de muur en komen gemakkelijk 30 tot 45 minuten te laat en de tentamenstof is onduidelijk. Het is niet hoe ik het gewend ben, maar ik zou er ook nooit aan kunnen wennen.

Het cijfer kan dat ook gebaseerd zijn op of een docent je sympathiek vindt. Of niet.

Ik ben blij dat ik in Nederland een universitaire opleiding heb gevolgd omdat ik het gevoel heb dat ik op de Vrije Universiteit altijd hard heb moeten werken om mooie cijfers te halen. Bovendien heb ik daar ook altijd iets geleerd van mijn docenten en de lesstof. Hier heb ik dat namelijk niet altijd gehad. De tentamens zijn allemaal mondeling en duren gemiddeld vijf minuten. Het is onmogelijk om een student op alle onderwerpen te toetsen en bovendien wordt het cijfer onmiddellijk gegeven, en kan dat ook gebaseerd zijn op of een docent je sympathiek vindt of niet.

Vorige week heb ik amper kunnen slapen omdat ik zo zenuwachtig was voor mijn laatste tentamen. Ik wilde graag feestvieren die middag omdat ik dan mijn 180 punten bij elkaar zou hebben, maar ik had niet het idee dat de docent gecharmeerd was van Erasmusstudenten. Uiteindelijk bleek ik mij zorgen te hebben gemaakt om niks want de docent heeft mij 30/30 gegeven, wat gelijk staat aan een 10. Ja, een 10! Dat is in Nederland haast onmogelijk en vooral bij een paper omdat er altijd wel kanttekeningen bij te maken zijn. Ik heb er heel hard om gelachen maar was (en ben) vooral erg blij. Om het te vieren heb ik lekkere Siciliaanse zoetigheden gegeten samen met mijn huisgenoten.

Komend weekend ga ik voor twee weken naar Nederland. Ik tel de dagen af! Ik heb mijn vriend al zes weken niet gezien en dat vind ik veel te lang. Ik kijk er ontzettend naar uit om samen de feestdagen door te brengen, leuke dingen te ondernemen en een weekend weg te gaan. Op 7 januari ga ik terug naar Italië om mijn cijferlijst te regelen, nog even van de stad te genieten en drie dagen mijn familie te bezoeken in Rome. Het einde is in zicht, maar daar denk ik nu nog niet aan!

Ik wens iedereen hele fijne feestdagen en tot in het nieuwe jaar!